Hoppa till huvudinnehåll

Värsta kylan lättar på fredag

Kallt hav.
Kallt hav. Bild: Yle kyla

Det har varit en kall natt och morgon i Österbotten. För bland annat bilverkstäderna har det inneburit en bråd dag med många krånglande bilar. Den värsta kylan lättar ändå på fredagen.

Som kallast har det varit omkring - 30 grader under natten till torsdag i Österbotten. Under torsdagen har det blivit mildare och under slutet av veckan lättar kylan.

- Ännu i dag är det mycket kallt men redan på fredag blir det molnigare och snöbyar är att vänta. Mest kommer det sannolikt att snöa söder om Vasa, säger meteorolog Toni Hellinen från Meteorologiska institutet.

Under veckoslutet kan man ännu vänta sig temperaturer kring -15 grader men redan nästa vecka stiger temperaturerna till mellan -5 och -10 grader. Riktigt kallt väder är inte heller att vänta inom den snaraste framtiden tror Hellinen.

- Den här riktigt kalla perioden verkar bli rätt kort den här gången. Det ser inte heller ut att det blir så här kallt mera i januari, säger Hellinen.

Isarna omkring 15 cm

Kölden påverkar också isläget. Vid Vallgrunds sjöbevakningsstation i Korsholm är isen just nu kring 15 cm. I inre skärgården i Vasa börjar isen vara mellan 15-18 cm. Men i yttre skärgården är det fortfarande öppet vatten.

- Djupfarleden där Wasa Express rör sig bör man undvika, där är isen inte alls bra, säger Axel Ramberg som är vaktofficier vid sjöbevakningsstationen i Vallgrund.

Han tror att det kan bli en bra isvinter om väderleken fortsätter att hålla sig på minussidan.

Elförbrukningen stiger

Det kalla vädret gör förstås att elförbrukningen stiger markant. Petter Södergran som är driftschef för Vasa elnät säger att medeleffekten per timme då det är närmare -30 grader stiger med ungefär 30 procent.

- Om medeleffekten per timme är ungefär 170 MW/h då det är noll grader är den ungefär 225 MW/h då det är närmare -30 grader, säger han.

Vid Vasa elektriskas område har man inte haft elavbrott under det gångna dygnet.

På Herrfors område kring Jakobstad har man haft kortare någon minuts elavbrott på grund av kölden.

Frusna rör

Rör som riskerar att frysa är också ett bekymmer för många i det här vädret.

Vid Vasa rör säger Joakim Norrgård att man under morgonen besökt sex ställen som haft bekymmer med frysta rör eller med värmeanordningar som stannat.

Antalet utryckningar till egnahemshus tycker Norrgård ändå har minskat de senaste åren.

- Folk har bättre rörisoleringar numera. Det är främst gamla egnahemshus som har problem, säger Norrgård.

Är man orolig för att rören ska frysa kan det vara bra att låta kranen droppa lite råder Norrgård.

Tomma ackumulatorer

Många har också haft problem med sina bilbatterier i kylan. Vid en bensinstation i Jakobstad har man under morgonen och förmiddagen fått ta emot ett 20-tal bilar med tomma batterier.

Mackägaren och montören Tommi Viklund känner sig en aning jäktad.

- Det ringer hela tiden. Jag har ännu fem bilar i stan som väntar säger han.

Kallast i norr

Kallast har det under det senaste dygnet varit i Kronoby. Där uppmätte man vid 04 -tiden på torsdag morgon - 31,3 grader.

I Karleby hade man som kallast -27,5 grader, i Jakobstad - 24,2, i Vasa -26,7 och i Kristinestad -23 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten