Hoppa till huvudinnehåll

En allåboländsk drive räddar Åbolands sjukhus?

Åbolands sjukhus i Åbo
Åbolands sjukhus i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström åbolands

Åboländska pensionärer kavlar upp ärmarna för att försöka rädda Åbolands sjukhus.

De pensionärsföreningar i Åboland som hör till Finlands svenska pensionärsförbundet beslöt på torsdag kväll att börja samla namn för att rädda Åbolands sjukhus.

- Nu behövs en allåboländsk drive för att rädda Åbolands sjukhus, säger Tryggve Röblom som är ordförande för Dragsfjärds pensionärer.

Helena och Tryggve Röblom engagerar sig för Åbolands sjukhus. Bild: YLE/ Marie Söderman helena och tryggve röblom

- Vi gör allt vi kan för att rädda Åbolands sjukhus. Det kan bli svårt, för det är ju som att arbeta mot väderkvarnar, säger Röblom.

Raili Svahnström som leder Pensionärsklubben Festingarna i Nagu berättar att de egentligen hade velat göra en synlig protest redan tidigare, men att man vid pensionärsförbundet bestämde sig för att förena sina krafter till en större manifestation.

Svahnström säger att Åbolands sjukhus är en mycket viktig fråga som många talar om i Nagu just nu.

- Åbolands ger en sådan trygghetskänsla för människor från Åboland, det känns mycket tryggare än stora Tyks (Åbo universitets centralsjukhus), säger Svahnström.

Raili Svahnström vill bevara Åbolands sjukhus. Bild: YLE/Nora Engström fästingarna

Nu börjar jobbet med att sprida listorna i affärer och på andra offentliga platser berättar hon.

Ombudsmannen för svenska pensionärsförbundet i Åboland Mona Lehtonen berättar att namnlistor kan laddas ner från Svenska pensionärsförbundets åboländska hemsida.

- Vi vill visa att det finns en bred opinion som anser att Åbolands sjukhus bör bevaras, säger Lehtonen.

Mona Lehtonen är ombudsman för pensionärsförbundet i Åboland.
Mona Lehtonen vill visa att det finns en bred opinion för Åbolands sjukhus. Mona Lehtonen är ombudsman för pensionärsförbundet i Åboland. Bild: YLE/Nilla Hansson mona lehtonen

- Alla är ju så nöjda med vården på Åbolands sjukhus och det är dessutom kostnadseffektivt. Vi är oroliga för att servicen ska försämras om man inför större förändringar för Åbolands sjukhus, säger Lehtonen.

Insamlingen avslutas den sista februari och senast då ska de ifyllda namnlistorna returneras till pensionärsförbundets kansli i Åbo. Här hittar du namnlistan på nätet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland