Hoppa till huvudinnehåll

EU-kritiska högergrupper samlas i Åbo- bildar nytt parti?

Röstande
Röstande röstande

EU-kritiska högergrupperingar och personer möts på ett seminarium i Åbo under helgen. Meningen är att utreda vilka möjligheter det finns att samarbeta. Det berättar en av arrangörerna, Jarmo Nevalainen.

Åbobon Nevalainen har själv en bakgrund inom Självständighetspartiet och ställde upp i det senaste riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets.

Vem som deltar i seminariet och vem som är inbjuden, det vill Nevalainen inte avslöja. Cirka 150 personer har fått en inbjudan och i det här skedet har ett trettiotal personer tackat ja.

"Ut ur EU och återinför gränskontrollerna"

Nevalainen räknar upp tre centrala punkter som är gemensamma för alla deltagare och som man vill driva. Bland annat vill man att Finland lämnar Schengenavtalet.

- Att Finland träder ut ur EU och euro-området och att Finland återinför gränskontroller, säger Nevalainen.

Nevalainen utesluter inga alternativ gällande samarbetet. Det kan exempelvis vara frågan om att grunda en takorganisation, att ställa upp i val med gemensamma listor eller till och med grunda ett nytt parti. Efter att man fattat beslut om samarbete så ser man över vilka målsättningar man har.

- Meningen är att kartlägga och ta reda på om det skulle finnas en samarbetsvilja, säger Nevalainen.

Högerextrema åsikter inte främmande - alla ska höras innan beslut fattas

Enligt Lännen Media har representanter från exempelvis Förändring 2011 och Finlandsdemokraterna blivit inbjudna till helgens seminarium.

Meningen var att även representanter från Finska Motståndsrörelsen, som har nynazistiska kopplingar, skulle ha blivit inbjudna men arrangörerna fick inte kontakt med organisationen, säger Nevalainen. Meningen är att fördomsfritt höra alla och efter det fatta beslut om vem man samarbetar med, säger Nevalainen.

På frågan om seminariet och deltagarna kan definieras som nationalistiska svarar Nevalainen:

- Om du frågar mannen på gatan så får du tio olika svar på vad som är nationalism. Det här är de saker som vi vill driva, en del tycker att det är nationalism, andra inte. Det här är politik.

Tidigare svårt med samarbete - nu kollar man läget

Enligt Nevalainen finns det ett behov för ett nytt politiskt alternativ som de etablerade partierna inte kan erbjuda. Han slår ifrån sig tanken om att grupperingen vill rivalisera med Sannfinländarna.

- Vi jobbar verkligen inte mot en enskild aktör. Sannfinländarna är vad de är och alla som följer med politik vet vad de står för. Det här är en handsträckning till finländarna, det här är ett alternativ. Och folket bestämmer förstås.

Enligt Nevalainen har de mindre högergrupperingarna haft svårt att samarbeta. Det politiska och ekonomiska läget i landet har ändå förändrats. Därför vädrar man nu morgonluft, konstaterar Nevalainen.