Hoppa till huvudinnehåll

Jättelik Mao-staty revs efter bara några dagar

Jättestaty av mao i Kina som revs bara några dagar efter att den blev klar
Jättestatyn av Mao revs bara några dagar efter att den blev klar. Jättestaty av mao i Kina som revs bara några dagar efter att den blev klar Bild: EPA mao zedong

En nästan 40 meter hög guldfärgad staty av Mao Zedong har rivits av myndigheterna bara några dagar efter att den blev klar i Kina.

Det tog nio månader att bygga statyn av stål och betong, och den kostade över 400 000 euro. Statyn byggdes i en by i provinsen Henan. Lokala affärsmän sägs ha finansierat största delen, men också byinvånarna uppges ha bidragit.

Statyn har uppmärksammats i medier världen över.

Enligt lokala myndigheter revs statyn för att den inte hade godkänts och registrerats på förhand.

Statyn har också fått skarp kritik, bland annat för att den plats i provinsen Henan där statyn restes på 1950-talet drabbades av svår hungersnöd på grund av Maos politik. Miljontals människor svalt ihjäl.

Mao Zedong var ordförande för det kinesiska kommunistpartiet år 1943 fram till sin död år 1976. Han utropade kommunistiska Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949.

Uppskattningsvis mellan 40 och 70 miljoner kineser dog på grund av Maos styre.

Bild av Mao Zedong
Mao vördas fortfarande i Kina Bild av Mao Zedong Bild: EPA mao zedong

Trots det här vördas han i Kina, inte minst av president Xi Jingping, som har kallat Mao en stor person.

President Xi har försökt centralisera makten i presidentskapet och har använt Maos arv för att samla stöd. Samtidigt har Xi medgett att Mao begick misstag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes