Hoppa till huvudinnehåll

Mein Kampf i tyska bokaffärer

Adolf Hitlers Mein Kampf vid Institut für Zeitgeschichte i München.
Adolf Hitlers Mein Kampf vid Institut für Zeitgeschichte i München. Adolf Hitlers Mein Kampf vid Institut für Zeitgeschichte i München. Bild: EPA/MATTHIAS BALK mein kampf

Sedan år 1945 har det varit förbjudet att publicera boken i Tyskland, men på fredag utkommer en ny version av Adolf Hitlers Mein Kampf. Den nu utgivna boken skiljer sig ändå från originalet på så sätt att det handlar om en kommenterad version, där forskare tar fasta på felaktigheter och skjuter ner Hitlers teser.

– Vårt mål är förstås att nå en så stor publik som möjligt. Jag vill här inte tala om läsare, utan om personer som använder vår bok som källa, säger historikern Christian Hartmann som har lett arbetet med den kommenterade, kritiska versionen av Mein Kampf vid Institut für Zeitgeschichte i München.

Själva jobbet med boken Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition jämför han med att desarmera en skarpladdad granat.

– Vi har försökt skruva loss tändröret, så att granaten inte exploderar, säger Hartmann.

Och det forskarna har gjort är att steg för steg gå igenom Hitlers text. Man har belyst sammanhangen, gått igenom källorna, rättat felaktigheter, kommenterat och motbevisat det han skriver i boken.

Originalet förbjudet

Att man nu dryga 70 år efter krigsslutet ger ut en ny version av Mein Kampf hänger ihop med att upphovsrätten för boken förföll vid årsskiftet.

Delstaten Bayern som har suttit på rättigheterna ville därför ha ut en vetenskapligt kommenterad version. Senare har det ändå bestämts att originalversionen också i framtiden ska vara förbjuden i Tyskland.

Det långvariga projektet har varit mycket omstritt. Judiska organisationer världen över har kritiserat utgivningen och i ett skede ville också Bayern stoppa projektet.

”Ingen stor läsupplevelse”

Det judiska centralrådet i Tyskland ställer sig bakom utgivningen, men samtidigt har en ny konflikt blossat upp.

Det tyska lärarförbundet anser att den kommenterade versionen av Mein Kampf borde användas som en del av undervisningen i skolorna. Det här förslaget ser ändå många som opassande.

Den kommenterade versionen av Mein Kampf finns i de tyska bokhandlarna från och med fredag, men någon stor läsupplevelse är Hitlers text enligt Christian Hartmann inte.

– Till stil och innehåll är den förskräcklig, men som historisk källa är den mycket intressant.

Läs också