Hoppa till huvudinnehåll

Mondo: Kimitoön årets inhemska resmål nummer ett

Dalsbruks kolugnar och ämbetshuset
Arkivbild från Dalsbruk. Dalsbruks kolugnar och ämbetshuset Bild: Yle/Monica Forssell dalsbruk

Taipei, Zanzibar, Tallinn, Spetsbergen, och Kimitoön. Alla dessa finns bland de femton resmålen som finländska resemagasinet Mondo valt att rekommendera år 2016.

Mondo är Finlands ledande resemagasin och har listat årets resmål för nionde gången. På listan landar resmål som tidningen anser vara de intressantaste för finländska resenärer just nu.

Enligt tidningen är det Örö som gör Kimitoön till ett intressant resmål just nu. Örö i Hitis skärgård har varit stängd i flera årtionden eftersom ön använts av Försvarsmakten. Förra sommaren öppnades ön för allmänheten. Mondo lyfter fram öns unika flora och fauna, och intressanta historia.

Västra stranden på Örö med utsikt mot sydväst.
Örö öppnade för allmänheten 2015. Västra stranden på Örö med utsikt mot sydväst. Bild: Yle/Monica Forssell badstränder,Stenar,Örö,vattenstånd,Lilla Bommen (byggnad),hav,Skärgård

Utöver Örö rekommenderas också Dalsbruks bruks- och trähusmiljöer, Amos Anderssons Söderlångvik gård, Sagalund och Bengtskär. Under rubriken "missa inte" omnämns Farmors Café på Högsåra, som får beröm för sina bakverk och sin välkomnande stämning.

Söderlångvik från sjön.
Söderlångvik gård. Söderlångvik från sjön. Bild: Yle/Monica Forssell söderlångvik

Kommunens turismchef Benjamin Donner är glad över att just Kimitoön utsetts till årets inhemska resmål.

- Det här är stort. Det betyder mycket för Kimitoön att få erkänsla utifrån för det vi gör, säger Donner. Utmärkelsen ger oss också ännu mera energi att sträva framåt och känna att det är värdefullt att jobba med turism på den här ön.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland