Hoppa till huvudinnehåll

Njurtransplantationen gav nytt liv

Carina Liljedahl
Carina Liljedahl Carina Liljedahl Bild: YLE/Patrik Enlund njurtransplantation

I sju år väntade Carina Liljedahl i Jakobstad på en ny njure. Hon är en av 245 personer i Finland som fick en njurtransplantation ifjol.

En mörk novembernatt ifjol kom samtalet från sjukhuset. Vi har hittat en njure åt dig. Det blev iltransport till Mejlans och operation.

- I dag går jag som på moln, äntligen ser jag ljuset i tunneln.

Det säger en glad och nyopererad Carina Liljedahl efter lång väntan på en ny njure. Liljedahl drabbades av cancer och njurarna opererades bort. Det ledde till sju års dialys, tredagar i veckan, fem timmar per besök.

Dialysbesöken på Malmska kom att ruta in vardagen, men redan från början beslöt hon att inte sitta ner och vänta på en njurtransplantation. Istället skaffade hon nya fritidsintressen, skolade om sig från löneräknare till frisör och öppnade en egen frisörsalong.

- Jag jobbade så mycket jag orkade och nu går tiden åt till att återhämta sig efter operationen.

Sjukhuset ringde vid midnatt

Det var i slutet på november strax efter midnatt hon fick ett telefonsamtal. Är det du som väntar på en njure? Jo, löd svaret. Hur länge har du väntat? I sju år. Ja, men då är det på tiden du får din operation, utbrast sjukskötaren. Vi har en njure som passar.

Det blev en snabbtur via Vasa centralsjukhus för prov och därifrån raka spåret till Mejlans i Helsingfors. Klockan tio för förmiddagen låg hon på operationsbordet.

Nu några veckor senare säger Carina Liljedahl att hon mår bra, men får kraftig medicinering för att inte kroppen ska stöta bort njuren.

- Jag tog 18 piller i morse, men medicineringen minskar med tiden.

Lång väntetid

För Liljedahl blev väntetiden ovanligt lång. I genomsnitt tar det mellan ett och ett halvt år och två år att hitta en lämplig njure, säger njurläkare Ilkka Helanterä på Mejlans.

Liljedahl säger att hon förstår hur läkarna resonerar. De vill ha en hög matchningsprocent på patient och njure. I Sverige nöjer sig läkarna med en lägre procent, men det kan leda till att en patient får genomgå flera njuroperationer under sin livstid.

- Fast jag var tvungen att vänta länge vet jag nu att jag fått en njure för kanske 20 till 30 år. Jag tror det är bättre i det långa loppet.

Nytt rekord

Ifjol gjordes 245 njurtransplantationer i Finland och det är nytt rekord med några stycken.

- I ett europeiskt perspektiv ligger vi bra till, säger Helanterä. Det gäller såväl väntetid som resultat.

Men på ett par punkter skiljer sig Finland från flera andra länder. I 90 procent av fallen kommer njuren från en hjärndöd donator, men i flera andra länder kommer njuren från en frisk donator, ända upp till hälften av fallen.

I Finland ställer lagstiftningen hinder i vägen. Endast en nära släkting eller maka/make får donera sin ena njure.

- Friska donatorer kunde korta köerna och resultatet blir ofta bättre.

Helanterä hänvisar till Sverige där man inte har motsvarande begräsning, utan det är fritt fram att donera en njure.

- Vi får överväga att försöka ändra lagstiftningen.

En annan förändring man överväger är att matchningen patient och njure kanske inte behöver vara så hög som den är i dag.

Frisörsalongen väntar

Och i Jakobstad går Carina Liljedahl och säger att hon mår bra och bara väntar på att få återvända till jobbet.

- Tänk att få friheten att planera sitt liv utan att man är låst vid sjukhuset tre dagar i veckan.

- Hem ville jag inte ta en dialysapparat. Den skulle hela tiden ha påmint om sjukdomen och jag föredrog omaket att göra dialysen på sjukhuset.

Nu väntar hon på att få träffa sina kunder på frisersalongen.

- De har varit mina terapeuter liksom familjen och vänner och någon psykolog har jag aldrig behövt träffa.

- Jag hoppas jag kan vara en lika god terapeut för andra när de drabbats av sjukdomsfall.

Läs också