Hoppa till huvudinnehåll

Nya regler inför sommarens fotbolls-EM

Fotbollsdomaren Nicola Rizzoli delar ut ett gult kort, VM 2014.
Fotbollsdomaren Nicola Rizzoli delar ut ett gult kort, VM 2014. Bild: EPA / All Over Press gult kort

Avsparken får gå åt vilket håll som helst, spelare behöver inte alltid lämna planen efter behandling, röda kort i spelartunneln, etc. Ett antal nya regler kommer att gälla under fotbolls-EM i Frankrike.

En räcka nya regler, som har sammanställts av International Football Association Board (som beslutar om spelreglerna i fotboll), ska godkännas i mars och gälla i EM i juni.

Ändringarna, som tagits fram av den tidigare Premier League-domaren David Elleray, har gjorts för att undvika godtyckliga regeltolkningar.

– Vi försöker hjälpa till i situationer som tenderar att uppstå väldigt ofta, och som är lite galna. Det har funnits oregelbundenhet i regelverket, säger Elleray till nyhetsbyrån AP.

Här är några av reglerna:

  • Avsparken måste inte längre gå framåt. Bollen får gå åt vilket håll som helst, bara den sätts i rörelse.
  • Domaren kan dela ut röda kort redan i spelartunneln inför matchen, ifall bråk uppstår. Lagen med utvisade spelare får dock inleda matchen med elva spelare på planen.
  • En spelare som ligger nere skadad och får behandling på planen behöver inte längre kliva åt sidan, ifall det döms ett gult eller rött kort för regelvidrigheten som skadade spelaren.
  • En spelare som kort stiger av planen för att till exempel byta skor behöver inte längre vänta på huvuddomarens klartecken för att återvända. Nu räcker det med fjärde- eller den assisterande domarens godkännande.

En betydligt längre lista hittas här (på engelska)

Läs också