Hoppa till huvudinnehåll

Obama utmanade vapenlobbyn i direktsändning

Barack Obama försvarar striktare vapenlagar i CNN 7.1.2016, programledaren Anderson Cooper också på bild
Barack Obama och programledaren Anderson Cooper i CNN på torsdag kväll Barack Obama försvarar striktare vapenlagar i CNN 7.1.2016, programledaren Anderson Cooper också på bild Bild: EPA/AUDE GUERRUCCI / POOL vapen,Barack Obama

USA:s president Barack Obama försvarade sitt initiativ till striktare vapenlagar under ett diskussionsmöte på nyhetskanalen CNN. Obama försökte överbrygga de kulturella skillnaderna mellan de amerikaner som äger vapen och de som är rädda för dem.

Obama var tydlig genast i sina öppningsanföranden. Han poängterade flera gånger att han respekterar folks rätt att bära vapen och att det enda målet med de lagar han kommer att stifta är att förhindra att vapen hamnar i fel händer.

- Det är helt enkelt vettigt att vi gör allt i vår makt för att se till att folk som försöker skada andra eller sig själva inte har tillgång till vapen, sade Obama.

Obama har majoriteten bakom sig i vapenfrågan

Strax inför sändningen publicerade CNN en gallup som visar att 67 procent av amerikanerna stöder de förändringar i vapenlagarna som Obama har föreslagit.

CNN hade bjudit in representanter för den amerikanska vapenlobbyn NRA för att delta i diskussionen, men de tackade nej. President Obama konstaterade att också han fått kalla handen av NRA då han bett dem besöka Vita Huset.

- Jag har sagt det flera gånger. Jag välkomnar ett möte med dem. Men diskussionen måste basera sig på fakta och sanningar. Och på vad jag de facto föreslår. Diskussionen kan inte handla om fiktion i stil med att Obama försöker konfiskera våra vapen, sade han.

Obama väljer kandidater efter vapenfrågan

Tidningen New York Times publicerade på fredagen en debattartikel av Obama. I den hävdar han att han i framtida val endast kommer att stöda kandidater som är redo att jobba för striktare vapenlagar.

- Washington förändras endast då folk röstar. De som är oroade över vapenvåldet måste jobba fokuserat under valtider. Jag kommer att stöda kandidater som vill lösa problem snarare än få ett bra betyg av intresseorganisationer, konstaterade Obama.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes