Hoppa till huvudinnehåll

Så här hålls telefonen vid liv i kylan

Tjej i vinterkläder som tar ett foto med en smarttelefon.
Kom igen telefonen! Du orkar ta den här bilden, pliiiis! Tjej i vinterkläder som tar ett foto med en smarttelefon. Bild: CC smartphone

När du går ut ur lägenheten är telefonen fullt laddad. Efter fem minuter ute i kylan är den död. Men frukta inte! Vi vet hur du räddar telefonen från kölddöden.

Orsaken till att din stackars mobil förlorar all sin kraft i kylan är enkel: den är inte designad för att tåla kyla.

- Det är svårt att skapa ett sådant batteri, och det har att göra med att elen i batteriet inte rör sig tillräckligt snabbt, vilket sliter och gör det tungt för den att processa allt, säger Anton Railo som jobbar med smarttelefonsreparering.

Ska vi ta det riktigt grundligt är alltså energi partiklar som rör sig och ser till att, i det här fallet telefonen, hålls vid liv. När det blir riktigt kallt börjar de gå långsammare.

- Det är lite som på bilradions display – när det är kallt och du byter kanal tar det mycket längre än normalt innan texten ändrar.

Batteriet stänger ner

Men varför går det så snabbt, undrar vi då? I kylan kan ett telefonbatteri gå från 100 procent till noll på några minuter. När du sedan startar igång telefonen igen i värmen åker batteriet genast upp till 80 procent. Vad händer? Ja, det beror på att batteriet helt enkelt stänger av sig när det blir för kallt.

- När du sedan tar in telefonen i värmen kan den läsa av sin egen energi igen och visar då den rätta procenten, säger Anton.

En del byter batterier på sina telefoner, och det kan fungera till en viss grad. Men är det riktigt kallt spelar nog inte åldern på batteriet så stor roll.

- Har du en gammal telefon som är över ett till två år gammal kan ett nytt batteri kanske hjälpa lite grann. Ett batteri klarar av ungefär 500 till 700 laddningscykler och sedan börjar det bli svagt.

Anton Railo
Anton Railo vet hur du håller telefonen vid liv så länge som möjligt. Anton Railo Bild: Yle / Niclas Runeberg fonum

Finns det då något telefonmärke som skulle klara av kölden lite bättre än andra? Nja, får man väl svara på den frågan.

- Vad jag har läst skulle Androidtelefonerna klara av köld lite bättre, men jag vet inte om man själv märker av det. Alla elektroniska apparater tar stryk i kölden, säger Anton.

Okej, alla batterier mår illa av kölden, men det finns ändå några knep du kan ta till för att förbättra hållbarheten. Här kommer sex fina tips.

1. Håll den varm

- Det man kan göra är att hålla den nära kroppen så den har så mycket kontakt med kroppsvärmen som möjligt. Allt som värmer och isolerar från kylan hjälper så klart, säger Anton.

Ett annat tips är att lägga små värmekuddar (sådana som är gjorda för att lägga in i skorna och vantarna) på båda sidorna om telefonen.

2. Gå ut med fullt batteri

- Om du har möjlighet att ladda den full innan du går ut så ska du göra det. Ju tommare den är så desto skörare är batteriet.

3. Ta inte ut den i onödan

- Försök hålla den varm och ta inte fram den i onödan. Ha den till exempel i bröstfickan så den kommer nära din kroppsvärme.

4. Ett värmande skal

Ett tips är att lägga in telefonen i en yllesocka.

- En yllesocka fungerar säkert bra. Allt som värmer är bra. Du kan sätta den innanför kalsongerna om du vill.

Det finns också telefonfodral som är gjorda för att hålla telefonen extra varm.

- Det finns vissa som har en isoleringsyta, där det finns luft mellan skalet och telefonen som skapar ett isoleringsutrymme.

Och så finns det fodral som påstås reflektera tillbaka den värme som telefonen producerar.

- Jag har inte själv testat dem så jag vet inte om de fungerar. Men ju större och robustare skal desto bättre, säger Anton.

5. Reservtelefon

Är det väldigt viktigt att du har en telefon som fungerar kan det löna sig att rota fram någon gammal tegelsten från 00-talet. Deras batterier håller mycket bättre.

- De har mycket mindre att ta hand om. Batteriet är hälften av telefonens storlek och den har en pytteliten skärm. Den har en ganska liten processor som kräver lite energi för att fungera.

6. Kallstarta inte telefonen!

Har batteriet dött ute i kylan ska du inte försöka starta igång telefonen så länge den är iskall.

- Ta in den och låt den i lugn och ro bli varm, då ska den fungera igen. Annars kan det bildas kondens innanför och då kan det dyka upp andra problem, säger Anton.