Hoppa till huvudinnehåll

En och en halv miljon barfota katoliker trängs på gatorna i Manila

Filippinska pilgrimer trängs för att röra vid Kristusstatyn Black Nazarene i Manila, 9.1.2016
Filippinska pilgrimer trängs för att vidröra kristusstatyn Black Nazarene Filippinska pilgrimer trängs för att röra vid Kristusstatyn Black Nazarene i Manila, 9.1.2016 Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG kristusstaty

I Filippinernas huvudstad Manila pågår en av Asiens största religiösa festivaler. Över en och en halv miljon katolska pilgrimer trängs för att vidröra en Kristusstaty som dras genom gatorna.

Kristusstatyn Black Nazarene tros ha helande och undergörande krafter. En gång om året dras den på en vagn genom gatorna i Manila.

Med risk för liv och lem försöker människor klättra över varandra för att nå statyn och vidröra den med ett tygstycke.

- Om familjemedlemmar blir sjuka så ger vi dem ett bad där vi använder tygstycket som badsvamp. På så sätt behöver vi inte lägga pengar på läkare, förklarade den 36-åriga hemmafrun Dang Villacorta för nyhetsbyrån AFP.

Många skadade

Den 22-årige fabriksarbetaren Dante Avila, i sin tur, hade sökt sig till processionen för att han är misstänkt för delaktighet i ett brott som han säger sig vara oskyldig till. Han hoppades att Kristusstatyn skulle hjälpa honom att bevisa att han är oskyldig.

Han hade inte lyckats nå statyn. Istället hade han svimmat i trängseln och vårdades på en första hjälpen-station då han intervjuades av nyhetsbyrån AP.

Filippinska pilgrimer bär på en medvetslös kvinna under Black Nazarene-processionen i Manila 9.1.2016
Pilgrimer bär på en medvetslös kvinna Filippinska pilgrimer bär på en medvetslös kvinna under Black Nazarene-processionen i Manila 9.1.2016 Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG religiös procession

Vid middagstid uppgav filippinska Röda Korset att åtminstone en pilgrim hade omkommit i hettan och trängseln. 220 personer hade i det skedet behandlats för olika mindre skador.

Avgudadyrkan eller uttryck för stark tro?

En del kritiker beskriver den årliga festivalen som avgudadyrkan. Andra religiösa auktoriteter i Filippinerna menar att den är ett livfullt uttryck för stark tro.

Över 80 miljoner av ungefär 100 miljoner filippinier är katoliker.

Filippinska katoliker i procession över bro i Manila under firandet av kristusstatyn Black Nazarene, 9.1.2016
Filippinska katoliker i procession över bro i Manila under firandet av kristusstatyn Black Nazarene, 9.1.2016 Bild: EPA/MARK R. CRISTINO religiös procession

Kristusstatyn Black Nazarene tros ha tagits till Filippinerna år 1606 av spanska missionärer. Det fartyg som statyn kom med fattade eld, men statyn klarade sig. Den sägs ha klarat sig oskadd genom många bränder och jordbävningar.