Hoppa till huvudinnehåll

Halonen: Gatupatruller har aldrig tillfört något gott

Bild: Lehtikuva halonen

President Tarja Halonen säger att samhällsfreden ska tryggas av polisen – inte av gatupatrullerna.

Halonen förstår att man vill trygga kvinnofreden, men säger att att gatupatruller aldrig haft någon positiv inverkan någonstans i världen.

- Vi borde studera tidigare erfarenheter av gatupatruller i andra länder, också i Europa, säger hon.

För att trygga samhällsfreden måste man enligt Halonen trygga de egna samhällsstrukturer som redan finns. Hon menar att det bästa sättet att stöda polisen och andra myndigheter är att öppet uttala sitt stöd för dem. Asylsökande ska integreras och lära sig att respektera Finlands samhällssystem, men det är inte patrullerna som ska lära dem det.

- Många organisationer har gjort ett gott jobb med dessa nya människor, men det gäller lika mycket alla våra egna medborgare. Om man vill öka tryggheten så är det också ett bra sätt att vara med och integrera asysökande och göra klart för dem vilka spelregler som gäller i det nya landet, säger Halonen.

Om alla är med och diskuterar och klargör spelreglerna undviker man också att asylsökandena provoceras av gatupatrullerna och går till motreaktion mot dem. Halonen menar att risken för att asylsökandena tar lagen i egna händer ökar nu när finländare redan tycks ha gjort det.

Halonen är bekymrad över att det verkar råda otrygghet samhället, men säger sig ha en stark tilltro till det finländska systemet. Det finns både vilja och kunskap för att lösa den här situationen, menar hon.

Trygga kvinnofreden

Halonen tycker att det är dags för myndigheterna att återigen påminna alla kvinnor om hur man går till väga för att snabbt få hjälp av polis eller säkerhetsvakter om man blir utsatt för sexuella trakasserier.

Polisen borde ha tillräckliga resurser för trygghetstelefoner eller trygghetspunkter till exempel på järnvägsstationer och andra platser där kvinnor kan känna sig utsatta. Dessutom är det bra att påminna alla män om att kvinnor faktiskt ska bli lämnade i fred.

- Det här är ju inte något som asylsökande har fört med sig, det är en gammal dålig tradition som man måste ge akt på. Kvinnofreden i Norden är flera århundraden gammal, men man måste regelbundet påminna om den, säger Halonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes