Hoppa till huvudinnehåll

Koll på vikten med hjälp av telefonen? Tre viktminskningsappar i test

Delad kiwifrukt
Delad kiwifrukt Bild: Stocksnap.io/Piotr Lohunko bantningskur

Det finns massvis med gratisapplikationer som ska hjälpa den som vill gå ner i vikt. De flesta går ut på att man noggrannt skriver ner allt man äter och hur man rör på sig. Appen räknar ut kalorimängden och meddelar när man missköter sig.

Men den egna motivationen är avgörande för viktminskningen också när man tar hjälp av en app. Kungskonsumenten jämförde tre olika appar som är avsedda för att kontrollera sin vikt och leva hälsosamt.

Apparna som testas är Fatsecret och Mealtracker, som finns för IOS och Windows, samt My Daily Bits för Android-telefoner. Fatsecret- och My Daily Bits-applikationerna finns också på svenska, Mealtracker fungerar på finska.

Fatsecret - för den noggranna bantaren

Man loggar in till Fatsecret med sin e-postadress. Tjänsten går också att använda på en dator.

Användaren skriver in längd, vikt, ålder och kön och hur mycket man strävar efter att väga. Dessutom skriver man upp hur aktiv man är. Utgående från den informationen räknar Fatsecret ut energibehovet och -förbrukningen.

Man antecknar allt som man äter genom att välja från en rätt så omfattande databas. Det går också att läsa in streckkoder som finns på matförpackningar. Det går att lägga till egna mathelheter, men då får man leta fram näringsvärdet själv.

Bantningsappen Fatsecret.
Bantningsappen Fatsecret. bantningsapp

Den som vill kan gå med i Fatsecrets interna forum och dela sina erfarenheter med andra användare. Forumet är inte en särskilt livlig plats men något peppmeddelande kan en nybörjare få till en början.

Det är lätt att använda Fatsecret-appen. Äter man för mycket blir det gröna matrutfältet rött. Fatsecret talar också om hur mycket fett, kolhydrater och proteiner användaren får i sig under dagen.

Bantningsappen Fatsecret.
Bantningsappen Fatsecret. bantningsapp

Om man vill kan man skriva in sin vikt så ofta som varje dag - appen klandrar dig inte även om viktkurvan stundvis går uppåt. Glömmer man bort att skriva in vikten under en längre tidsperiod skickar Fatsecret ett vänligt e-postmeddelande som påminnelse. Det går att själv ställa in hur snabbt de här e-postmeddelandena skickas ut.

Mobilapplikationen är reklamfri, men det är däremot inte webbplatsen. Webbplatsen är tydligt uppbyggd och den erbjuder bland annat andra användares recept. Det är lättare att hitta meddelanden från andra användare på webbplatsen än i appen.

Fatsecret-applikationen

 • Ingen reklam
 • Beräknar näringsvärdet med hjälp av Apple Health Kit App och Google Fit App
 • Delar enligt sin sekretesspolicy inte personligt identifierbar information om sina användare med tredje parter, icke- personligt identifierbar information kan delas
 • Fungerar ännu inte ordentligt på Windows Phone

My Daily Bits - för den som har ungefärlig koll

My Daily Bits är en gratisapplikation, men redan vid installeringen gör appen klart för användaren hur den gör pengar. Appen innehåller reklam och vid installeringskedet ska användaren godkänna köp inom appen.

Det går att använda gratisapplikationen så länge man vill, men en reklamfri version av applikationen kostar.

Man ska ändå inte låta sig avskräckas av reklamen. My Daily Bits är en helt okej matdagboksapplikation, som varken kräver att man loggar in eller skapar något specifikt konto.

Viktminskningsappen My Daily Bits
Viktminskningsappen My Daily Bits Bild: Google Play/My Daily Bits Matdagboken my daily bits

Principen är densamma som för andra matdagböcker: användaren plockar in det den ätit från en färdig databas eller lägger till maten och näringsvärdet själv.

Det som däremot skiljer My Daily Bits från andra viktminskningsappar är att den inte är alls intresserad av sin användares vikt. Appen förutsätter att användaren har vissa grundkunskaper i näringslära, för viktminskningsmålen ställs på det dagliga kaloriintaget.

Man kan också lägga till målsättningar för det dagliga intaget av proteiner, kolhydrater och fett.

Men My Daily Bits har samma svaghet som andra viktminskningsapplikationer, nämligen att det är rätt så knepigt uppskatta storleken på sina portioner. Då applikationen med jämna mellanrum automatiskt frågar vad användaren har ätit och när, är det lätt hänt att man bara fort väljer något från databasen, utan att fästa sig vid portionsstorleken. Informationen som man matar in är med andra mindre noggrann på grund av de ständiga förfrågningarna. Samtidigt påminner applikationens förfrågningar en om att äta med jämna mellanrum och undvika hunger och frosseri.

Appen förutsätter att användaren har vissa grundkunskaper i näringslära, för viktminskningsmålen ställs på det dagliga kaloriintaget.

Otroligt nog stämmer kalorimängden trots det överens med Fatsecrets mer noggranna uträkningar. My Daily Bits' bästa egenskap är enligt redaktionen möjligheten att ställa in mellanmål på förhand.

My Daily Bits-applikationen

 • Innehåller reklam, erbjuder uppgradering till betalappen flitigt
 • Får information om näringsvärdet från "möjligast pålitliga källor"
 • Bara för Windows Phone och Android

Mealtracker - bantningshjälp för estetikern

Finländska Wellness Foundrys app Mealtracker (på finska) fungerar inte enligt det traditionella kaloritänket. I stället för att skriva upp allt man äter tar man en bild på sin mat och laddar upp den i appen. Användaren kan ställa in dagliga mål för kalorier, proteiner och kolhydrater, men det är inte nödvändigt.

Med Mealtracker kan man också följa med den sömn och motion man får samt antalet steg man tar per dag. Dem får man anteckna i appen själv, och ganska fort frågar man sig varför man egentligen håller bok om detta: applikationen ger inte användaren någon feedback om de här sakerna.

Det är roligt att fota sina måltider. När man granskar sin portion via en skärm lägger man mer grönsaker på tallriken av rent estetiska orsaker. Bilden får en också att tänka på hur mycket mat man roffar åt sig per måltid. Man bygger sin portion färdig och fyller tallriken mindre än normalt, för att det ser snyggare ut.

Om det blir till en vana att ta snygga bilder på sin mat med Mealtracker, kan resultatet med tiden synas i midjemåttet.
Viktminskningsappen Mealtracker
Viktminskningsappen Mealtracker Bild: Mealtracker/Yle viktminskningsapp

Mealtracker reagerar inte på något sätt på maten och skickar inga påminnelser. Vd Michael Quarshie vid Wellness Foundry medger att man uppnår de bästa resultaten när man använder appen tillsammans med en hälsotränare.

- När man tar en bild på sin mat koncentrerar man sig mer på vad man kommer att äta. När man pyntar med grönsaker och frukter äter man kanske automatiskt mer sådana under dagen. På lång sikt är det en viktig förändring, säger Quarshie.

- Syftet med appen är inte att kritisera, utan att underlätta hälsoträningen och göra användaren medveten om vad den verkligen äter.

Det är mycket roligare att koncentrera sig på det visuella än att räkna matens kalorier. Att äta mer frukt och grönsaker är också garanterat hälsofrämjande. Det är belönande att se på fina matfotografier och man kan dela dem på Facebook om man vill. Om det blir till en vana att ta snygga bilder på sin mat med Mealtracker, kan resultatet med tiden synas i midjemåttet.

Mealtracker-applikationen

 • Ingen reklam. Rekommenderar samarbete med näringscoach
 • Fungerar bra på IOS, Windows Phone och Android
 • Användarens personuppgifter kan användas för marknadsundersökningar eller i direktmarknadsföring, med användarens explicita tillstånd
 • Användaren äger sin egen data. Bolaget har rätt att analysera datan anonymt

Andra viktminskningsappar på svenska:
Nutris (IOS, Android)
Heia heia (IOS, Android, Windows phone)

Airi Saastamoinen
Ursprungstexten på Kungskonsumentens sidor.