Hoppa till huvudinnehåll

Oona är bäst i världen

Oona i Succémorgon
Oona Kivelä har inte ett, två eller tre världsmästerskap... Hon har fem! Oona i Succémorgon Oona Kivelä,janne grönroos

Oona Kivelä är femfaldig världsmästare. Fyra titlar har hon fixat inom pole dance och en inom street workout.

Hon är nominerad till bragdmedaljen på finlandssvenska idrottsgalan och drar kurser för pole dance-entusiaster världen över.

- Att vinna världsmästerskapet för första gången år 2011 i Rio de Janeiro kändes inte så speciellt. Jag hade tränat så otroligt hårt inför tävlingen och efteråt kändes det ganska tomt. Nu har jag lärt mig att ta ut glädjen i en vinst bättre.

Pole dance kan vara den perfekta grenen för dig som hatar att träna benmusklerna. Som pole dance-artist behöver du framför allt vighet och starka armar och i början tränade Oona inte benen över huvudtaget.

- Jag märkte ändå att nervositeten ofta sätter sig i de kroppsdelar som är svagast och efter att jag började träna mina ben blev jag också mer vig och dansrutinen gick bättre.

Fas Oona är femfaldig världsmästare har hon lärt sig ta förluster med ro, men det har inte alltid varit lika lätt för henne.

- I början var det helt hemskt. Att komma på en andra plats gjorde mig rasande inombords, men utåt klarade jag av att hålla fasaden uppe. Följande dag var jag redo att skälla ut domarna för deras beslut.

I Succémorgon behövdes inga utskällningar av domaren, även om Janne säkert gärna hade gjort det, eftersom Oona gick som vinnare ur El Duello då dagens tema var 90-talsmusik.

Oona Kivelä
Oona Kivelä oona kivelä

Inga större skador

Söker man upp Oonas uppträdanden på Youtube inser man att grenen för med sig vissa uppenbara faromoment. Ändå har hon klarat sig utan större skador.

Som tidigare redskapsgymnast säger Oona att hon är mycket mer rädd för att göra koreografier på en bom än en stång.

- Man faller inte ner från en stång. Det är i princip omöjligt att inte hålla sig fast vid den. På sin höjd är det skavsår och lite blåmärken man får utstå.

Men stången för med sig andra mera oförutsägbara följder.

Håriga knäveck

- Hårväxten i knävecken ökar eftersom huden skyddar sig på de områden som får utstå mest slitage. Alla aktiva pole-dansare vet om det här. Man får också så kallad elefanthud på de ställen som skavar mot stången, berättar Oona.

Stångens tjocklek spelar stor roll i dansen. På tävlingar används en stång med en diameter på 45 millimeter. Därför tränar Oona oftast med en 48 millimeters stång. Det gör att det är lite lättare att göra rutinen på en tävling.