Hoppa till huvudinnehåll

Reijo Jylhä: Vi kan använda gasmasker i VM

Reijo Jylhä, skidtränare.
Reijo Jylhä. Reijo Jylhä, skidtränare. Bild: Anu Karttunen / Yle Reijo Jylhä,reijo jylhä

Det är fritt fram att använda syrgasmasker då man tävlar i längdskidåkning. Det bekräftar Sarah Fussek, som ansvarar för antidopingfrågor hos Fis, och antidopingbyrån Wada till den svenska tidningen Expressen.

Finland har som enda landslag i världen redan använt syrgasmasker i träning. Då det står klart att man också skulle få använda dem på tävling öppnar förbundskaptenen Reijo Jylhä för det. Men inte riktigt än.

- Som tidigast kan jag tänka mig att vi använder det här i VM i Seefeld 2019. Vi har inte tillräckligt med forskning på det här ännu, säger Jylhä till Expressen.

- En flaska räcker i 15 minuter, så det skulle kunna vara aktuellt i sprintstafett.

Sen syrgasmaskerna testades i träning har det finska landslaget utrett om de även får användas i tävling. Beskedet är att det inte är förbjudet.

- Alla har trott att det här är förbjudet. Men det är det inte, säger Jylhä.

- Vi är medvetna om den här situationen och Finland har redan tagit kontakt med oss. Men nej, syrgas är inte förbjudet. Inte heller under tävling. Vi har inga regler mot det, säger Sarah Fussek, som ansvarar för antidopingfrågor hos Fis till Expressen.

Fussek påpekar ändå att Fis inte skulle låta eventuella syrgasmasker på tävling gå obemärkt förbi.

Utövarna är tveksamma

Enligt Expressen har skidåkaren Anne Kyllönen satt ner foten inom det finska landslaget och sagt att hon inte kommer att använda syrgasmasker på tävling. Även Sami Jauhojärvi är tveksam.

- Jag personligen skulle nog också tänka på det etiska innan jag gjorde det här. Men det finns inget linjebeslut i det finska laget om att vi inte ska använda maskerna, säger han.