Hoppa till huvudinnehåll

Borgårestauranger lockar långväga matgäster

Bistro Sinne i Borgå.
Bistro Sinne har fått fina recensioner av matkritiker. Bistro Sinne i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman fine dining

Flera av restaurangerna i Borgå har rykte om sig att vara värda en längre resa för matens skull. Krögarna bekräftar att det oftare är en turist än en Borgåbo som sätter sig till bords.

I Borgå har antalet matresenärer ökat under de senaste åren. Det är en blandning av fine dining-restauranger, närproducerat och lyckade koncept som lockar gäster från hela Norden.

– Om jag måste gissa på ett medeltal för restaurang SicaPelle så skulle jag säga att 65 procent av våra kunder är turister, resten är Borgåbor. Men det varierar från dag till dag, och också enligt årstid, säger Riku Stenros.

Riku Stenros har många järn i elden. I Borgå äger han restaurang SicaPelle, sommarbistron Johans, hotellen Pariisin Ville och Onni. Senare i vår har han planer på att öppna kaféet Postres och restaurangen Meat district.

Kombination av mat och atmosfär

Stenros säger att väldigt många kommer till Borgå endast för att äta på någon av restaurangerna med gott rykte.

– Det skulle vara fint att kunna säga att folk kommer hit bara för att äta vår mat, men jag vet nog att vårt läge i Gamla stan i Borgå också lockar. Det är en fantastisk miljö att äta en restaurangmiddag och spendera en hotellnatt i.

Skylt utanför restaurang SicaPelle och Hotell Onni.
SicaPelle och Hotell Onni ligger precis intill domkyrkan. Skylt utanför restaurang SicaPelle och Hotell Onni. Bild: Yle / Hanna Othman hotel onni

Av hotellkunderna får Stenros ofta höra att de kommit till Borgå för att äta på Bistro Sinne. De bokar bord på Sinne en lördagskväll och stannar sedan över natten i något av hotellen i staden.

Sinne lockar veckan lång

Enligt Bistro Sinnes krögare Kai Kallio handlar det inte bara om helgresenärer som styr stegen mot restaurangen i Konstfabriken.

– Så gott som dagligen träffar jag restauranggäster som berättar att de kommit till Borgå endast för att äta hos oss på Sinne.

Kai Kallio i köket på Bistro Sinne.
Sinnes ägare Kai Kallio står ofta själv i köket. Kai Kallio i köket på Bistro Sinne. Bild: Yle / Hanna Othman bistro sinne

Trots att Kai Kallio öppnade en Sinne också i Helsingfors har det inte märkts i kundmängden i Borgå.

De flesta hittar till restaurangerna efter att en bekant rekommenderat dem, säger Kallio.

”Maten är viktigast”

En av dem som varmt talar för Bistro Sinne är Hannele och Robert Paulig. De bor dels i Borgå och dels i Helsingfors och bjuder gärna bekanta från huvudstaden på middag i Borgå.

– Jag älskar Bistro Sinne och berättar ofta för vänner om restaurangen. Huvudsaken för mig är att maten smakar gott och därför tycker jag om att gå hit, säger Hannele Paulig då de lämnar restaurangen en kväll i januari.

Bistro Sinne i Borgå.
Borgårestaurangen Bistro Sinne ligger i Konstfabriken på västra åstranden. Bistro Sinne i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman bistro sinne

– Ryktesvägen får vi de flesta kunderna, säger Riku Stenros. Men de senaste två åren har många nordiska matgäster hittat oss genom restaurangguiden White guide. Den listar Finlands 50 bästa restauranger och är enligt många bättre än Michelinguiden.

Också Bistro Sinne är med i White guide, vilket lett till att många svenskar satt till Borgå på sin reseplan.

Utvecklingen går framåt

– Det finns många väldigt bra restauranger i Borgå just nu, säger Kai Kallio vid Sinne. Det har hänt en mycket positiv utveckling under de senaste åren.

Stenros säger att matresenärerna kanske ändå ibland har en mer glorifierad bild av restaurangutbudet i Borgå än vad det i själva verket är.

– Det finns potential, men vi är inte riktigt där ännu för att verkligen kunna kalla Borgå ett matresemål. Men jag jobbar på det, därför öppnar jag ett kafé och en restaurang till inför turistsäsongen.

Restaurangbesökare finns det tillräckligt av för alla i Borgå, tror han. I alla fall bland resenärerna och den unga, nya generationen som fördomsfritt vill testa på nya smaker.

Bistro Sinne i Borgå.
Bistro Sinne i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman bistro sinne

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland