Hoppa till huvudinnehåll

Alla kroppar måste få synas på scen

Burlesque-gruppen the Ravishing Byrds uppträder i Sverige
Burlesque-gruppen the Ravishing Byrds utmanar de rådande normerna kring hur kroppar får se ut. Burlesque-gruppen the Ravishing Byrds uppträder i Sverige Bild: Susanne Johansson kvinnoideal

Varför vill man fästa tofsar på brösten för att få dem att snurra? Det är nämligen det bästa som burlesqueartisterna i gruppen The Ravishing Byrds vet.

Att utmana, få visa upp alla sorters kroppar och att vara både glamorös och grotesk. Det är tanken bakom den nya formen av burlesque. Och en av de grupper som odlar den här genren är The Ravishing Byrds Burlesque, som kommer från Malmö och har börjat få ett namn om sig, framför allt i feministiska kretsar.

Den här dagen är det övning i koreografi i normala träningskläder och högklackade skor. Men föreställ dig en helkvälls show med plymer, paljetter, volangkjolar, spets och sexiga behåar som kanske åker av i slutscenen.

Roliga och glittrande detaljer som har klistrats på brösten eller skinkorna framhävs. Det är mycket ”glimten i ögat” och idén är att vara stolt och experimentera med kroppen trots att den kanske inte motsvarar kvinnoidealet i reklamvärlden.

Burlesque kräver mod

Hur kändes det då att första gången gå utanför sin bekvämlighetszon, från att ha skämts för sin kropp till att stå på scenen och vifta på baken och snurra på brösten?

- Mitt första uppträdande var fruktansvärt innan jag gick på. Den mentala tröskeln var flera meter hög, säger Ravennoir de Absinth, som är det artistnamn en av medlemmarna använder i burlesquen.

- När man väl kliver på scen och hör folks jubel, då släpper det! Det finns fortfarande en tröskel, men den är kanske inte så hög nu efter tre år, men den finns fortfarande kvar.

Den nya burlesquen är starkt ställningstagande

Burlesquen har alltid drivit med normer, utmanat och gjort parodi. Men i den nya burelsquen är det ett ännu tydligare ställningstagande för att alla typs kroppar ska få ta plats och synas på ett sexigt sätt, men på egna villkor.

Burlesque-gruppen the Ravishing Byrds uppträder i Sverige
Alla sorters kroppar ska få synas på scen Burlesque-gruppen the Ravishing Byrds uppträder i Sverige Bild: Susanne Johansson the ravishing byrds

- Det finns ett enormt ställningstagande i att kroppar som aldrig annars får ta plats och synas i ett positivt ljus, faktiskt får göra det i burlesquen, säger Lola Marine, som kom från en burlesque-skola i New York till The Ravishing Byrds i Malmö.

- Kropparna får inte bara synas utan de får vara flerdimensionella. Man får ha roligt, man får vara sexig, dansa och röra sig och snurra på små tofsar. Burlesquen blir så mycket mera än att gå upp på en scen, dansa lite och ta av sina klädesplagg, säger Lola Marine.

Tofsar som snurrar på brösten

Ravishing Byrds avslutar oftast varje nummer med att tassla, vilket betyder att skaka på axlarna så att brösten snurrar och tofsarna som sitter fast på brösten svingar runt som propellrar – ett grepp där det finns mycket humor blandat med kroppslig frigörelse.

Burlesquegruppen The Ravishing Byrds visar upp alla sorters kroppar på scen
The Ravishing Byrd har en feministisk utgångspunkt Burlesquegruppen The Ravishing Byrds visar upp alla sorters kroppar på scen Bild: Susanne Johansson kvinnoideal

- Det är inget krav för att kalla det burlesque. Men vi tycker att det är så kul!, säger Ravennoir de Absinthe.

Feministisk utgångspunkt

Vanligen är det nästan bara kvinnor eller transpersoner i publiken och Ravishing Byrds har valt att rikta sig uttryckligen till en publik som förstår den feministiska utgångspunkten i gruppen.

- Det är en publik som vi känner oss trygga med. Det har blivit så, säger Ravennoir de Absinth.

Medlemmarna i gruppen har fått mycket positiva kommentarer av personer som upplever att de har börjat se på sin kropp på ett nytt sätt, efter att ha sett The Ravishing Byrds.

Ofta handlar det om att sluta skämmas över sin kropp, oberoende av utseende.

Läs också