Hoppa till huvudinnehåll

David Bowie är död

David Bowie
David Bowie Bild: EPA/Nils Meilvang david bowie

Den brittiska musikern och skådespelaren David Bowie har gått bort i cancer, 69 år gammal. Dödsfallet bekräftas av stjärnans son Duncan Jones på Twitter.

Artisten dog i stillhet efter en 18 månader lång kamp mot cancer. Bowie var omgiven av sina närmaste, enligt ett uttalande från artistens representanter.

Hoppa över Twitterpostning

David Bowie föddes 1947 i Brixton i London som David Jones och slog igenom 1969 med låten Space Oddity. I början av 70-talet gjorde han succé med debutalbumet The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

Bowie var känd för att kombinera rockmusik med teater och blev därmed en av glamrockens största ansikten med sitt alter ego Ziggy Stardust. Bowie har också experimenterat mycket med andra musikstilar.

Bland hans största musikerframgångar kan nämnas låtarna Let's Dance, Heroes, Under Pressure, Rebel, Rebel och Life on Mars.

Bild: EPA/ANDY RAIN bowie

Bowie släppte så sent som i fredags, på sin födelsedag, sitt 25:e album Blackstar som hyllats av ett flertal recensenter.

Under sin karriär har Bowie sålt över 140 miljoner album och listats som en av de mest inflytelserika och viktigaste rockstjärnorna någonsin.

I Finland uppträdde Bowie fem gånger, senast 2004 på Provinssirock. Sitt sista uppträdande gjorde han i New York 2006.

I programmet Video Killed the Radio Star som går att se på Arenan berättar Bowie i olika intervjuer om ett par av sina mest kända musikvideor.

Vid sidan av musiken hann Bowie också spela in ett tiotal filmer, bland annat Labyrinth från 1986.

På sociala medier har allt från politiker till musiker hyllat Bowie för hans konstnärskap. Storbritanniens premiärminister David Cameron växte upp med Bowies musik och kallar honom ett popgeni.

Hoppa över Twitterpostning

Den amerikanska artisten Kanye West hyllar Bowies kreativitet och djärvhet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes