Hoppa till huvudinnehåll

Den överlägsna årets idrottare-favoriten Smulter vill inte vara en freakshow

Fredrik Smulter
Fredrik Smulter Bild: Yle/Petter Sandelin bänkpress en kärleksförklaring

Fredrik Smulter kammade hem hälften av rösterna när Yle Sportens läsare fick rösta på sin favorit till årets idrottare i Finland 2015. Men han väntar sig ingen framgång i den officiella omröstningen: ”Grenen är fel”.

Smulter står hemma och diskar när Yle Sporten ringer upp och berättar att han var överlägsen röstmagnet när läsarna fick utse årets idrottare i Finland.

Bänkpressbjässen skrattar till och konstaterar anspråkslöst att det knappast handlade om hans suveräna bedrifter under 2015.

– Nå, jag gjorde ju faktiskt en sån barnslig grej att jag delade artikeln på min egen Facebooksida, så det är nog därifrån merparten av rösterna kommit, om jag ska vara helt ärlig, säger Smulter.

– Jag ser det därmed inte som något större erkännande, utan det är mina trogna vänner och fans som stött mig. Inte ser jag det här som ett tecken på att jag skulle ha någon som helst chans att vara i närheten att bli vald till årets idrottare på riktigt.

Ovårdad Superhurri utan krusiduller

Fredrik Smulter är utan tvekan en omtyckt personlighet i Svenskfinland. När Yle Sporten listade kandidater för årets idrottare 2014 fylldes kommentarsfältet av röster på Malaxsonen.

Och "Superhurri", som han kallar sig på sociala medier, får också allt mer uppmärksamhet i finskspråkig media (här till exempel Helsingin Sanomats personporträtt).

– Jag upplever mig inte som så värst populär, inleder Smulter försiktigt. Men jag kanske bryter barriärerna av hur en finlandssvensk ska vara, det är kanske orsaken till att jag går hem i finska Finland.

– Jag är väldigt rak på sak, inga krusiduller, inte så vårdad som många andra finlandssvenskar. Jag är i deras ögon väldigt ofinlandssvensk, fastän jag upplever mig som en genuin finlandsvensk, funderar Smulter.

Fredrik Smulter i FM i bänkpress 8.2.2015
Fredrik Smulter i FM i bänkpress 8.2.2015 Bild: Copyright 2014 Patric Westerlund smulter

Grenen är en annan förklaring. Bänkpress är något de flesta har testat på – vilket gör det ännu mer otroligt att någon förmår lyfta upp 400 kilogram på raka armar.

– Absolut, nästan den enda gemensamma nämnaren bland alla som tränar på gym är någon form av bänkpress. När någon frågar hur stark någon är, är det oftast bänkpress man avser. Det är de facto inte den optimala styrkemätaren – men nog den mest kända.

Vill ses om en riktig idrottare

Fredrik Smulter känner sig ödmjuk inför allt stöd och uppmärksamhet han får bland de frälsta. Men det finns fortfarande fler kliv att ta.

– Det man ännu saknar är det där slutliga genombrottet, att man inte bara ses som en freakshow, utan som en riktig idrottare, konstaterar Smulter.

– Jag börjar ha bara några år kvar av toppkarriären och tror inte jag personligen kommer att ställas på samma piedestal som friidrottare, hockeyspelare och fotbollsspelare, men jag hoppas att nästa generation lyftare får uppleva det.

Fredrik Smulter
Fredrik Smulter Bild: Yle/Petter Sandelin fredrik smulter

Orsak nummer ett till att styrkelyft inte klassas lika högt är enligt Smulter dopning. Framför allt på 1990-talet kvävde en uppsjö av positiva tester uppsvinget grenen hade. Från bottenträsket har styrkelyft under 2000-talat sakta kravlat sig uppåt, men processen är lång.

– Dopningsstämpeln tvättas aktivt bort och blir mindre och mindre för varje år – och det förtjänar vi också – men stämpeln ska nog vara borta helt och hållet innan vi kan likställas, medger Smulter.

Året ”en dag på jobbet”

Under 2015 tog Fredrik Smulter VM-guld med nytt världsrekord (401 kg) i bänkpress och VM-silver i klassisk bänkpress, där han också senare satte nytt inofficiellt världsrekord (282 kg).

Men han förväntar sig trots det inga priser på Finlands idrottsgala på tisdag. Han reser ner till Helsingfors eftersom frun ville åka, men efter fjolårets 39:e plats är förväntningarna inte högt uppskruvade.

– Det var en väldigt stor besvikelse. Under 2014 var jag första dopningstestade att lyfta 400 kilo och jag höjde det inofficiella världsrekordet i klassisk bänkpress gång på gång. Det var ett unikt år och jag gjorde verkligen historia.

– Jag hade en stilla förhoppning om att vara i topp-10. Man hoppas ju alltid på att vinna, men så dum är jag inte – men helt objektivt trodde jag på att rymmas in bland de tio bästa.

Fredrik Smulter, Malax IF
Fredrik Smulter, Malax IF Bild: Yle/ Patric Westerlund styreklyft,Ekenäs

Och om erkännandet inte kom då – förväntar sig Smulter inga underverk heller nu. För trots alla framgångar känner han att han inte kom upp på samma nivå som året innan.

– Det var ett sämre år, konstaterar Smulter. Om man nu får säga så om man gjort världsrekord och tagit VM-guld, men det har inte skett något unikt. Det har mera varit en dag på jobbet.

Nya guld och rekord kommer

Smulter, 32, ser slutet på karriären men i några år till ska han fortsätta jaga nya rekord. En möjlig slutdestination är VM i klassisk bänkpress i Vanda 2018.

– Om hälsan håller, så har jag tänkt att det kan bli en topp för karriären. Sen kan jag bli förälder och vanlig medborgare på heltid – bara jag klarar av att ställa om hjärnan på det, skrattar ”Freddi”.

– Men om vi ännu går tillbaka till årets idrottare-debatten, så tror jag inte min framgång där hänger på mig. Ifall jag får vara i form kommer nog VM-gulden och världsrekorden, det är inte där problemet ligger, om man får vara så kaxig.

– Det handlar mera om bänkpress och styrkelyft kan ta ytterligare kliv framåt. För tillfället är grenen fel. Men vi tar ett steg i taget, och jag upplever mig själv vara en av galjonsfigurerna som för styrkelyft framåt i Finland – och det är jag väldigt stolt och glad över.

Läs också