Hoppa till huvudinnehåll

DN: Norden måste värna vänskapen

Nordiska flaggorna
Nordiska flaggorna Bild: Søren Sigfusson/norden.org nordiska rådet

I sin huvudledare spinner Dagens Nyheter vidare på debatten om svenskarnas påstådda okunskap om finlandssvenskar och konstaterar att frågan är ett nytt kapitel i en allt svagare nordisk gemenskap.

DN citerar de båda historieprofessorerna Dick Harrison och Henrik Meinander som uttalat sig för Svenska Yle i samband med den diskussion som rörde upp känslor efter Aftonbladets intervju med den finlandssvenske juniorhockeyspelaren Kasper Björkqvist.

Harrison menade att många svenskar vet mer om semesterorter vid Medelhavet än de vet om sina grannländer.

Meinander sade å sin sida att svenskarna i allmänhet inte vet ett jota om finlandssvenskarna.

Alltid förekommit gnabb

DN:s ledare menar att syskongnabbet mellan storebror och lillebror alltid förekommit men att tonen skärpts markant i och med flyktingkrisen.

Bland annat id-krav och misstänksamhet är ett slag mot den nordiska grundtanken, skriver DN, och menar att det riskerar att spä på fördomarna i Norden.

Mer intresserad av det engelska

Att de nordiska länderna glider isär är, enligt DN, också ett resultat av globaliseringen där man är mera intresserad av det anglosaxiska än Nordeuropa.

Det finns också en generationsskillnad då unga mer i regel än undantag hellre talar engelska än sitt modersmål eller skandinaviska när de träffar andra nordbor, skriver DN.

Ett stort ansvar ligger också på den svenska skolan där tyngdpunkten på det nordiska tidigare var mycket större.

DN påminner om att integrationen inom Norden fortfarande är viktig och att de nordiska länderna trots sina olikheter har mycket mer som förenar. Det säkerhetspolitiska samarbetet är värdefullt och Norden är värd att försvara, både militärt sett och gällande värdefrågor.

Det behövs snarare mer nordiskt samarbete än mindre, skriver DN.