Hoppa till huvudinnehåll

DN: Sverige och Danmark ingår försvarsavtal

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist t.v här med sin finländska kollega Jussi Niinistö den 5 juni 2015.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist t.v här med sin finländska kollega Jussi Niinistö den 5 juni 2015. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist t.v här med sin finländska kollega Jussi Niinistö den 5 juni 2015. Bild: EPA/Bertil Ericson sveriges försvarsminister peter hultqvist

Sverige och Natomedlemmen Danmark undertecknar på torsdag ett avtal som gör det möjligt för länderna att i fred använda varandras flygbaser, hamnar och att utbyta militär information.

Avtalet ska undertecknas i Stockholm av Danmarks försvarsminister Peter Christensen och hans svenska kollega Peter Hultqvist, skriver Dagens Nyheter.

- Fördelen är att vi kan använda varandras infrastrukturer. Genom att gemensamt arbeta med lägesinformations- och informationsutbyte har vi hela tiden en gemensam bild av vad som händer i Öresundsregionen, säger försvarsminister Peter Hultqvist i en intervju för DN.

Det faktum att ryska signalspaningsplan har flugit utan transponder nära svenska och danska passagerarplan bidrog till beslutet enligt Hultqvist.

Liknande avtal med Finland

- Det bidrog. Det var i samband med det som vi tog kontakt med danskarna. Det är ett exempel som gav vid handen att vi på olika sätt bör samordna oss och så att vi har en gemensam bild av vad som sker, säger Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

Hultqvist understryker att avtalet endast gäller i fredstid och att Sverige har ett likartat avtal med Finland.

- Med Finland förbereder vi också för krishantering bortom fredstida förhållanden. Men i så fall beslutar vi i det läget om vi ska öppna den dörren och utnyttja de möjligheterna med Finland, säger Peter Hultqvist.

Läs också