Hoppa till huvudinnehåll

Elever tävlar i frågesport om rock 1984

Frågesport + rock = Fråck! Eller en musiktävling för skolelever från 1984. I varje program medverkar Paul Olin. Vet skoleleverna något om den moderna och den lite mindre moderna musiken?

I den första delen av Fråck tävlar Mattlidens skola med Annika Söderholm, Jonas Hirvi och Tom Vihervä mot Närpes skola med Magnus (Manu) Mäenpää, Joakim Becker och Kalle Teir. Och alla som sitter framför teveapparaterna.

Vi får se syntpop live då A-media från Vasa spelar syntar och sjunger om Dream Man.

Paul Olin börjar med frågor kring syntpop:

Vilken grupp bildade Human Leagues medlemmar Martyn Ware och Ian Marsh senare? Vad var Enola Gay?

Mattliden får sitt första historiska Fråck-poäng.

Den första musikvideon vi ser i sin helhet är The Police med Wrapped around my finger (börjar vid 8:14).

Skoleleverna får svara på frågor om Police. Det är inte så lätt.

Vad heter sångaren i Police? Vilket instrument spelar han? I vilka filmer har han medverkat? Vad heter de andra medlemmarna?

Också frågan om jivedans är svår och knoppisk. Eleverna får höra låtar de så snabbt som möjligt skall känna igen. Och så skall eleverna känna igen textförfattaren till rocklyrik. Texterna är svåra.

Så övergår tävlingen till en "sötare" artist, nämligen Kim Wilde.

Kim Wilde, 1984
Kim Wilde intervjuas 1984 Kim Wilde, 1984 Bild: Yle videostill kim wilde

Vi får vi se Kim Wilde i en intervju (23:04) och hon sjunger också i sin musikvideo Love Blonde (25:13). Så ställer Kim Wilde frågor till de tävlande.

Mattliden leder 11-4 när vi får se en video med Lou Reed I love women (29:40).

Vad hette Lou Reeds grupp med Andy Warhol? Vad gjorde Andy Warhol? Nämn en artist till som medverkade i Velvet underground?

Ställningen är 11-6 när Rolling Stones dyker upp med Time is on my side (33:10)

Närpes får se sig besegrat i den första tävlingen och Mattliden går till semifinal till tonerna av A-team.

Semifinal med Blues Brothers

I semifinalen träffar Annika, Tom och Jonas från Mattlidens skola de suveräna rock-killarna Max Wilhelmsson, Frej Stenfors och Kim Lindblom från Sibbo högstadium.

Paul Olin drar igång genom att snacka musik. Snacket löper inte så smidigt. Det är bättre att övergå till tävlingen.

De tävlande börjar med att spela sina favoritlåtar och det andra laget skall känna igen dem. Sibbo känner inte igen Jethro Tulls Bouree, Mattliden känner inte igen Aerosmith och Draw the line.

Blues brothers är lite mer bekant. I alla fall för sibbokillarna.

Vad heter huvudrollsinnehavarna i Blues Brothers? Vem spelar prästen? Vilkens sorts musik spelar man?

Vi ser John Lee Hooker med Boom boom (8:28) och Paul Olin förevisar gitarrer som barnen skall känna igen.

Från blues och gitarrer övergår tävlingen till saxofon och livemusik. Pargasbandet Pygmy Funk uppträder med Old San Juan (11:05).

Och från instrumental funkmusik går frågorna över till talad musik, dvs rap i New York och dub från Jamaika. Och breakdance, en "modern och trevlig dans". Vi får se lite av den dansen till tonerna av Gladys Knight & the Pips (18:15).

Sen kommer en rolig lek. De tävlande stiger ut på golvet med en bild av en artist ovanför sitt huvud. De andra i laget får ställa frågor så att personen skall komma på vem artisten är. David Bowie och Jimi Hendrix är artisterna.

Har han sexiga läppar? Neger? Långt hår?

Jimi Hendrix får uppträda med Wild thing (24:10). Och Paul Olin ställer några frågor om honom.

Vilka band har Jimi Hendrix haft? Vilken skiva av Jimi Hendrix var experimentell och hade en vågad pärmbild?

Så får vi se sex mycket korta videosnuttar eftersom Sibbo svarar så snabbt på alla. Till sist visar Pale sin älsklingsartist och älsklingsvideo. Ingen vet och Pale är djupt kränkt. Alla borde känna till Talk Talk med It's my life (28:57). Videon ses nästan i sin helhet.

Tävlingen är över med 15-5 till Sibbo, som går vidare till final.

Tyvärr är dessa två tävlingar de enda Fråck-avsnitt som finns bevarade i sin helhet. Vi får inte se hur det gick för Sibbo högstadium och inte heller de andra skolorna som tävlade.

En grimaserande Nina Hagen

Små inslag med artistintervjuer har bevarats i Fråckarkiven. Den tyska artisten Nina Hagen utmanar de tävlande eleverna med sin mimik och sina frågor på tyska.

Nina Hagen svarar också på några frågor om sin älsklingsartist, om opera och om sina älsklingsstäder.

Så får vi höra Nina Hagen uppträda med låten Zarah. Låten bygger på Ich weiss, es wird einmal ein Wunder geschehen. Den svenska divan Zarah Leander uppträdde med den i filmen Die große Liebe, en film som gjorde stor succée i nazi-Tyskland 1942.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.