Hoppa till huvudinnehåll

Fredssamtal om Afghanistan inleddes i Pakistan

Pakistan har för första gången inbjudit både Kina och USA för att diskutera fredsutsikter i Afghanistan.
Pakistan har för första gången inbjudit både Kina och USA för att diskutera fredsutsikter i Afghanistan Pakistan har för första gången inbjudit både Kina och USA för att diskutera fredsutsikter i Afghanistan. Bild: EPA/APP/HANDOUT pakistan

Fyra länder har inlett fredssonderingar om Afghanistan i grannlandet Pakistan. I mötet deltar för första gången även Kina och USA.

Avsikten är att utreda möjligheterna att förmå talibanrebellerna att delta i direkta fredsförhandlingar med den afghanska regeringen.

- Det främsta målet för försoningsprocessen är att locka talibangrupperna till förhandlingsbordet och att erbjuda dem motiv för att överge våldet, säger den förre pakistanska utrikesministern Sartaz Aziz som i praktiken leder landets utrikespolitik.

Talibanerna har baser i Pakistan och rebellernas högsta ledning har sitt högkvarter i provinshuvudstaden Quetta i Baluchistan.

Talibanerna har i år ryckt fram på många håll i Afghanistan, särskilt i provinsen Helmand i söder och i Kunduz i norr.

Talibanrörelsen har också splittrats efter beskedet ifjol somras om att den högste ledaren mulla Omar hade avlidit i Pakistan ett par år tidigare.

Kinas medverkan inger förhoppningar

Det faktum att Pakistans nära allierade och ekonomiska uppbackare Kina deltar i mötet tas som ett tecken på att Pakistan menar allvar med sina fredssträvanden den här gången.

KIna är särskilt oroat över att det instabila läget i grannlandet Afghanistan påverkar de muslimska uighurerna i den kinesiska provinsen Xinjiang.

Allt fler uighurungdomar har fått militär utbildning av rebeller och jihadister i både Afghanistan och Pakistan.

Samtidigt har Islamiska staten IS brett ut sig och börjat utmana talibanerna, särskilt i östra Afghanistan.

Läs också