Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa kan få kvotflyktingar redan i april

Tältläger för flyktingar.
Arkivbild från flyktingläger i Syrien. Tältläger för flyktingar. Bild: EPA/TOLGA BOZOGLU fly

April är månaden då Lovisa meddelat migrationsverket att de borde vara färdiga för att ta emot kvotflyktingar.

Staden letar fortfarande efter en flyktingkoordinator och en flyktinghandledare, men ansökningstiden går ut på onsdag (13.1). Beroende på om man genast hittar lämpliga personer till tjänsterna och hur snabbt de kan börja jobba så borde tidtabellen hålla.

Från flyktingläger till Lovisa

Lovisa stads grundtrygghetsdirektör Carola Klawér vet ännu inget om flyktingarna som ska flytta till Lovisa. Staden har meddelat att de inte har någon skillnad varifrån personerna kommer. Enligt den senaste informationen torde det handla om personer som nu finns på flyktingläger i Turkiet, Jordanien eller Syrien.

Lovisa är beredd på att ta emot ungefär 25 personer och har önskat att det handlar om familjer. Kvotflyktingar är flyktingar som redan har beviljats asyl.

Samarbete med Sibbo och Borgå

Integrationsprogrammet för Lovisas flyktingar är skrivet redan för ett par år sedan. Från Lovisas sida har man också varit i kontakt med både Borgå och Sibbo för att lära sig av grannkommunernas erfarenheter av flyktingintegrering. Speciellt lärdomarna från Sibbo har varit viktiga, eftersom också Sibbo först nyligen tog emot sina första kvotflyktingar.

Bostäderna som flyktingarna ska flytta in i hyrs från fria marknaden. Klawér säger att man håller ett öga på hyresmarknaden, men det finns inga beslut om var i Lovisa man ska erbjuda lägenheter.

På tisdag (12.1) ska stadsstyrelsen ta ställning till om man kan göra en budgetförändring på 320 000 euro för invandrartjänster.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland