Hoppa till huvudinnehåll

Mycket mera textning på Yle Fem

Strömsö hör till de program som programtextats redan länge.
Lee Esselström och Elin Skagersten-Ström på Strömsö Strömsö hör till de program som programtextats redan länge. Bild: Yle programtext

Majoriteten av programmen på Yle Fem programtextas från och med januari 2016. Det betyder att programmen har svensk text för hörselskadade både på tv och på Yle Arenan.

- Vi programtextar alla de program som görs på Yle, alla de program vi samproducerar och de rikssvenska program som sänds på Yle Fem, berättar textningskoordinator Pyre Eriksson.

Programtextningen är i första hand en service för personer med hörselskada, men fungerar självfallet för alla som vill titta på svenska program med svensk text.

- Vi programtextar majoriteten av alla program på svenska, både barnprogram och program för en vuxen publik.

Riktigt alla sändningar programtextas ändå inte i dagsläget. Dels handlar det om direktsändningar som nyheter och sport som är knepigare eller omöjliga att programtexta, dels om musikprogram.

- Efterfrågan på att texta t.ex. nyheter finns så vi hoppas att vi så småningom kan programtexta ännu mera.

Programtextning involverar ett tiotal personer

Textning för hörselskadade är i sig inget nytt. De första svenska programmen fick programtext för hörselskadade redan 1983. På den tiden programtextades ett program i veckan.

- I början sköttes all programtextning av en person. Så småningom blev de programtextade programmen fler och idag är ett tiotal personer, dels frilansare och dels en byrå vi samarbetar med, involverade i arbetet med att göra de svenska programmen tillgängliga också för hörselskadade, berättar Pyre Eriksson.

Programtextningen görs med samma teknik som all undertextning och du hittar den i TV:ns eller digitalboxens språkinställningar genom att välja textningsspråket holländska.

Så här vet du vilka program som textas

Då sändningen är programtextad står det “Svensk textning” uppe i tv-rutans högra hörn i början av programmet.

På Arenan hittar du den genom att välja "svenska (programtextning)" bakom TXT-knappen nere till höger på skärmen.

Här kan du kolla vilka program som programtextas. Listan uppdateras kontinuerligt.

Noggrannare instruktioner och svar på de vanligaste frågorna kring textning finns här.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje