Hoppa till huvudinnehåll

Mycket mera textning på Yle Fem

Strömsö hör till de program som programtextats redan länge.
Lee Esselström och Elin Skagersten-Ström på Strömsö Strömsö hör till de program som programtextats redan länge. Bild: Yle programtext

Majoriteten av programmen på Yle Fem programtextas från och med januari 2016. Det betyder att programmen har svensk text för hörselskadade både på tv och på Yle Arenan.

- Vi programtextar alla de program som görs på Yle, alla de program vi samproducerar och de rikssvenska program som sänds på Yle Fem, berättar textningskoordinator Pyre Eriksson.

Programtextningen är i första hand en service för personer med hörselskada, men fungerar självfallet för alla som vill titta på svenska program med svensk text.

- Vi programtextar majoriteten av alla program på svenska, både barnprogram och program för en vuxen publik.

Riktigt alla sändningar programtextas ändå inte i dagsläget. Dels handlar det om direktsändningar som nyheter och sport som är knepigare eller omöjliga att programtexta, dels om musikprogram.

- Efterfrågan på att texta t.ex. nyheter finns så vi hoppas att vi så småningom kan programtexta ännu mera.

Programtextning involverar ett tiotal personer

Textning för hörselskadade är i sig inget nytt. De första svenska programmen fick programtext för hörselskadade redan 1983. På den tiden programtextades ett program i veckan.

- I början sköttes all programtextning av en person. Så småningom blev de programtextade programmen fler och idag är ett tiotal personer, dels frilansare och dels en byrå vi samarbetar med, involverade i arbetet med att göra de svenska programmen tillgängliga också för hörselskadade, berättar Pyre Eriksson.

Programtextningen görs med samma teknik som all undertextning och du hittar den i TV:ns eller digitalboxens språkinställningar genom att välja textningsspråket holländska.

Så här vet du vilka program som textas

Då sändningen är programtextad står det “Svensk textning” uppe i tv-rutans högra hörn i början av programmet.

På Arenan hittar du den genom att välja "svenska (programtextning)" bakom TXT-knappen nere till höger på skärmen.

Här kan du kolla vilka program som programtextas. Listan uppdateras kontinuerligt.

Noggrannare instruktioner och svar på de vanligaste frågorna kring textning finns här.