Hoppa till huvudinnehåll

Ny gatupatrull i Vasa - polischef dömer ut den

Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin.
Åtminstone en medlem i Vasagruppen har kopplingar till invandrarkritiska Soldiers of Odin. Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin. Bild: Minna Aula / Yle gatupatrullering

StreetPatrol Vaasa. Det är namnet på en ny Facebookgrupp med medlemmar som tänkt patrullera i Vasa. Men polischef Risto Lammi säger att gatupatrullen inte behövs.

Gruppen StreetPatrol Vaasa, som är sluten men inte hemlig, ser ut att ha bildats i fredags eller lördags. Den har 24 medlemmar i dagsläget. Det är oklart om den ännu har börjat patrullera eller inte.

Till uppgiften hör, enligt beskrivningen, att patrullera gatorna i Vasa. "Vi vill visa att vi bryr oss om våra egna".

I gruppens beskrivning står det: "Den här gruppen skapades för att vi är några oroliga medborgare som tycker att det är dags att göra något. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ensam hem från baren. Ingen ska behöva vara rädd i sin egen hemstad. Tillsammans kan vi göra något åt situationen och visa att vi är där när någon behöver hjälp."

Polisen: Gruppen behövs inte

Risto Lammi, polischef på Österbottens polisinrättning, säger att det inte behövs någon gatupatrull i Vasa.

- Nej, absolut inte. Det finns inget behov av sådana aktiviteter i Vasa, säger Risto Lammi.

Varför inte?

- För det första finns det inget behov. Säkerheten är god och det är polismyndigheten som tar hand om den allmänna säkerheten i staden. För det andra så känner vi inte till vad de här patrullerna gör och vilka de är eller vilka regler de har för sin verksamhet, säger Risto Lammi.

Risto Lammi
Risto Lammi. Risto Lammi Bild: Yle/Roger Källman risto lammi

Sympatier med Soldiers of Odin

Det är ännu oklart hur seriös den nya gruppen är. Den är alltså inte helt hemlig, så det går att se vilka medlemmarna är. Gruppen administreras av tre medlemmar, en kvinna och två män. Många av medlemmarna är tillagda av någon annan.

Åtminstone två av de tre administratörerna är från Vasatrakten; den ena från Korsholm och den andra från Lillkyro. En av männen verkar åtminstone ha sympatiserat med den invandrarkritiska gruppen Soldiers of Odin i Kemi.

Gruppen i Vasa är inte den enda som går under namnet "StreetPatrol". Motsvarande namnkonstruktioner finns också för orter som Helsingfors, Esbo, Uleåborg, Tammerfors och Forssa.

Pohjalainen var först med nyheten om gruppen StreetPatrol.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Upphandlingen av dagkirurgi har stoppats i Jakobstad

  Lagstiftning ställer hinder i vägen.

  Upphandlingen av dagkirurgi till Malmska sjukhuset i Jakobstad har stoppats av social-och hälsovårdsnämnden på mötet på tisdagkväll. Enligt ett utlåtande från social-och hälsovårdsministeriet kan sjukhuset från och med nästa år varken ha operationer som egen verksamhet eller som köptjänst.

 • Snart börjar vaccineringen mot vattkoppor

  Vaccin i Karleby och Kronoby i september.

  Vaccineringen mot vattkoppor börjar i september. På samkommunen Soites område börjar man snart samla in tillstånd av föräldrar med barn i skolåldern.

 • Antalet barn som vägrar gå till skolan håller på att öka

  Stark ångest, depression, spelmissbruk kan ligga bakom.

  Ett barn kan ha så stark ångest att gå till skolan att hen inte ens kan sätta sin fot på skolgården. Ett annat barn kanske sitter uppe och spelar hela natten och går därför inte till skolan på morgonen. Skolfrånvaro i ett barns liv betyder en väldigt stor ökad risk för utslagning eller marginalisering och nu ser det ut som om gruppen barn som inte går till skolan håller på att öka.

 • Hon ville ställa upp för flyktingarna

  Sara Bondegård är med i vänfamiljsverksamheten.

  Det kändes som att en del av världen kom in i mitt vardagsrum och mitt hjärta, säger Sara Bondegård från Kristinestad som deltagit i Röda Korsets vänfamiljsverksamhet i snart ett år.

 • Fler vänfamiljer behövs i Österbotten

  Asylsökande och flyktingar behöver stöd.

  Behovet av vänfamiljer är alltid stort eftersom hela Österbotten är ganska mångkulturellt. Tillströmningen av nya människor är konstant.

 • Tutorläraren ska digitalisera skolan

  Skolar övriga lärare i digitala hjälpmedel.

  Alla skolor i Finland ska numera ha en så kallad tutorlärare. En av tutorlärarens huvuduppgifter är att se till att skolan utnyttjar digitala hjälpmedel på ett vettigt sätt. I Yttermalax skola heter tutorläraren Camilla Willberg.

 • Korsholm sålde Södra Vallgrunds skola

  Skolan såldes för 113 000 euro.

  Södra Vallgrunds skola i Korsholm säljs för 113 000 euro. Det bestämde kommunstyrelsen på sitt möte på måndagskväll.

 • Tidtabellen för skorstensrivningen håller

  Dessutom innehåller den mindre tungmetaller än man trodde.

  Den en gång 75 meter höga industriskorstenen i tegel kommer att vara ett minne blott inom kort. Nu finns 30 meter kvar av den och rivningen har haft många motgångar på grund av sommarens ostadiga väder.