Hoppa till huvudinnehåll

Ny gatupatrull i Vasa - polischef dömer ut den

Åtminstone en medlem i Vasagruppen har kopplingar till invandrarkritiska Soldiers of Odin. Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin. Bild: Minna Aula / Yle fosterländsk organisation,gatupatrullering,soldiers of odin

StreetPatrol Vaasa. Det är namnet på en ny Facebookgrupp med medlemmar som tänkt patrullera i Vasa. Men polischef Risto Lammi säger att gatupatrullen inte behövs.

Gruppen StreetPatrol Vaasa, som är sluten men inte hemlig, ser ut att ha bildats i fredags eller lördags. Den har 24 medlemmar i dagsläget. Det är oklart om den ännu har börjat patrullera eller inte.

Till uppgiften hör, enligt beskrivningen, att patrullera gatorna i Vasa. "Vi vill visa att vi bryr oss om våra egna".

I gruppens beskrivning står det: "Den här gruppen skapades för att vi är några oroliga medborgare som tycker att det är dags att göra något. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ensam hem från baren. Ingen ska behöva vara rädd i sin egen hemstad. Tillsammans kan vi göra något åt situationen och visa att vi är där när någon behöver hjälp."

Polisen: Gruppen behövs inte

Risto Lammi, polischef på Österbottens polisinrättning, säger att det inte behövs någon gatupatrull i Vasa.

- Nej, absolut inte. Det finns inget behov av sådana aktiviteter i Vasa, säger Risto Lammi.

Varför inte?

- För det första finns det inget behov. Säkerheten är god och det är polismyndigheten som tar hand om den allmänna säkerheten i staden. För det andra så känner vi inte till vad de här patrullerna gör och vilka de är eller vilka regler de har för sin verksamhet, säger Risto Lammi.

Risto Lammi. Risto Lammi Bild: Yle/Roger Källman lammi,polis,risto lammi,vasa,österbotten

Sympatier med Soldiers of Odin

Det är ännu oklart hur seriös den nya gruppen är. Den är alltså inte helt hemlig, så det går att se vilka medlemmarna är. Gruppen administreras av tre medlemmar, en kvinna och två män. Många av medlemmarna är tillagda av någon annan.

Åtminstone två av de tre administratörerna är från Vasatrakten; den ena från Korsholm och den andra från Lillkyro. En av männen verkar åtminstone ha sympatiserat med den invandrarkritiska gruppen Soldiers of Odin i Kemi.

Gruppen i Vasa är inte den enda som går under namnet "StreetPatrol". Motsvarande namnkonstruktioner finns också för orter som Helsingfors, Esbo, Uleåborg, Tammerfors och Forssa.

Pohjalainen var först med nyheten om gruppen StreetPatrol.

Kommentarer

Inlagt av

Om polisen inte längre ensam klarar av att sköta ordningen (små resurser)så är detta helt bra, så länge dom inte griper till våld. En orsak är säkert den stora invandringen som gjort livet ganska osäkert senare på kvällen, speciellt i våra större städer.

Inlagt av

Såna här wannabees trissar bara upp spänningarna, mera skada än nytta alltså. Och fortfarande är det nog fulla finnar som är, och alltid varit, största hotet då man går hem om natten. Inga "patruller" har brytt sig om den saken tidigare.
Alternativt tar man medlemmar från andra länder också. Då skulle det bli kanske en aningen mera trovärdigt.

Inlagt av

En klok polis, Risto Lammi. Tack för det! Bevare oss väl för dessa självutnämnda patruller och deras moral. Polisen får nog bara mera jobb när de börjar patrullera!

Inlagt av

Stöder att gatupatruller startas upp under förutsättning att de följer lagen, oroligheterna har ökat och vi vet alla att polisens resurser idag är begränsade.

Inlagt av

Nu gäller det för lag och ordning att direkt förbjuda och motverka grupper som dessa. Det är helt säkert att ingen sund medborgare vågar ställa sig mot liknande grupper om de hinner växa sig för stora. Rädslans logik infinner sig och hela fenomenet blir ett självmatande brunt fenomen. Det intressanta är att också om en andel av sympatisatörerna och till och med deltagarna är "grundhyggliga typer" med i sin egen föreställningsvärld goda avsikter, så blir sånt här självuppfyllande profetior. Gatupatruller skapar mer problem än förebygger. Den enkla snabba lösningen är tilläggsbudget från regeringstrojkan till polisen och mer synlighet på stan tills läget lugnar sig. En presskonferens från stadens och regeringens del vore också på sin plats, nu!

Inlagt av

Inte det minsta förvånad över utbäcklingen med tanke på alla nedskärningar hos polisen... Har länge väntat att det skulle dyka upp något liknande då ordningsmakten har allt för små resurser.

Inlagt av

Som infödd svensktalande finländare har man nog betydligt större orsak att vara rädd för dessa sk. 'soldiers of odin' än några nyanlända asylsökande.

Inlagt av

Hördu Alf jag tror du hör till dem som blundar för problemen. Dessa människor vill nog bara hjälpa polisen som har resursbrist. Endel poliser vill kanske inte erkänna att det blivit mera problem med dom unga invandrar männen för då heter det att man är rasist. Ett exempel på julmarknaden i Ekenäs var det en grupp unga män (med invandrar bakgrund) som gick och tog unga flickor (14 år) på rumpan och skrattade flickorna tyckte inte detta var roligt. Det är sådant inte polisen har tid att övervaka då skall unga flickor kunna kontakta dessa grupper som sedan kontaktar polisen som sköter resten. Alla människor skall kunna röra sig fritt som tidigare. En ful finne håller nog på och jävlas med äldre människor och inte barn.

Inlagt av

När det bildas ordningsgrupper blir polisen mer motiverad att sköta sin uppgift, som är även annat än att utdela böter till hårt beskattade bilister

Inlagt av

Risto har rätt, låt polisen sköta sitt jobb. Tänk om alla skulle börja partullera snart kommer det andra grupper som skall skydda någon annan grupp. Men tanken är bra om övervakningen på stan skulle bli bättre. tex. staden skulle kunna sammarbeta med polisen. Kunde städer ha egna väktare som skulle patrullera på stan som har utbildning.

Inlagt av

Sent en kväll i höstas fick min son för sig att bege sig till Erika grillen i korsningen Handelsesplanaden-Korsholmssesplanaden. I korsningen möter han tre unga män mörkhyade män som ville ha hans pengar. Han förklarade att han inte hade kontanter utan bara hade bankkort. En av männen drog fram en kniv för att tvinga med honom till bankautomaten. I ett obevakat ögonblick lyckades sonen ta till flykten och sprang för livet ifrån männen och lyckades komma undan. Efter den händelsen vill han inte längre röra sig på stan om kvällen. Och nej, vi gjorde ingen polisanmälan. Vad hade det nyttat till? Polisen har inte längre resurser för dylika ärenden.

En polispatrull eller en gatupatrull hade säkert haft en avskräckande inverkan på männen men vid det här tillfället syntes ingen polispatrull till. Efter den här incidenten välkomnar jag en gatupatrull.

Risto Lammi kan säkert känna sig trygg i sin uniform när han rör sig på stan men alla har inte samma uniform. Varför vägrar politiker och myndigheter i sin politiska korrekthet att se att Kejsaren går utan kläder när det är helt uppenbart att så är fallet?

Dessa män måste lära sig att de har skyldigheter och inte bara rättigheter när de kommer som flyktingar. Man tar skeden i vacker hand och lär sig respektera landets seder och bruk.

Inlagt av

Hur mycket elände ska behöva ske innan du inser att vi har stora problem i vårt land?
Naturligtvis ställer även finländare till problem, men betyder det att vi ska blunda för de problem som invandrare orsakar?
Har du inte läst och sett vad som hänt i Köln, Helsingfors, Stockholm t.ex.??
Vuxna män som drar runt i stora klungor och våldför sig på kvinnor och barn! Är detta acceptabelt i din värld???

Inlagt av

Jag har alltid upplevt Vasa som en trygg stad och aldrig upplevt staden som otrygg, men på senare tid känns det olustigt att röra sig i stan. Tråkig utveckling...!

Inlagt av

Tror nog att man är mera rädd ifall 24st kommer med motorcyklar mot en då man går hem från baren

Inlagt av

Bra Mor Hanna det var samma som kompisen sade att går man till polisen och berättar att flickorna blivit trakasserade så är det ändå ingenting som kan göras. Vill polisen ej ha folk som patrullerar på stan får dom väl börja gå själva då. Dom varken hinner höra eller se allt då dom kör omkring med bilarna alldra minst vad som händer i parker eller undanskymda platser. Det verkar vara lika med polisen här som i Stockholm man vill mörklägga allt samma med politikerna som pratar för mer invandring dom är riktigt tysta.

Inlagt av

Jag påstår att de som inte själva råkat ut för någonting är mest negativt inställda till gatupatrullerna. Ingen ska behöva vara rädd för att röra sig ute. Det hör till var och ens självklara rättigheter. Erfarenheterna har visat att polisen inte hinner vara på alla platser där någonting händer. Men gatupatrullerna ska enbart vara polisens öga och hjälpreda. Om vi tillåter att invandrare samlas i stora skaror ska vi också tillåta gatupatruller. Det som retar mig är att samhället inklusive polisen tydligen ska hemlighålla när sådant här händer och där speciellt invandrare är inblandade. Varför? Tydligen så ska det daltas med sådana här typer i annat fall är man rasist. I förlängningen leder det till att tex. invandrarbarn snabbt lär sig hur de ska bemöta om de berättigat blir tillrättavisade för någonting de gjort. De skriker RASIST. Då har det gått för långt. Invandrare ska lära sig hur man fungerar i det finska samhället. Blir man skyldig till brott bör man genast utvisas. För att vi ska kunna få en bättre trygghet i samhället välkomnar jag gatupatrullerna.

Inlagt av

Argumentet att "låta polisen sköta sitt jobb" håller inte då polisen helt enkelt saknar resurser. Det har vi fått obestridliga bevis på under de senaste månaderna. Det är hög tid att låta andra aktörer ta sig an jobbet som polisen inte kan eller vill sköta.

Inlagt av

Tror nog det händer mer saker i Vasa om nätterna än vad tidningarna & polisen får till kännedom om tyvärr. Är alltså själv för en patrullerande grupp ,mer positivare om det också finns de med invandrar bakgrund med.

Inlagt av

skulle jag vara riktigt rädd. Men jag brukar inte överhuvudtaget röra mig ut sent. Om antastandet sker mitt på ljusa dan är det verkligen illa.

Inlagt av

Det är ganska "livligt" i Vasa centrum på kvällarna, bäst skulle det vara ifall det fanns poliser där, men i brist på mjöl så får man blanda bark i brödet som bonden Lallis fru gjorde (Runeberg). Var fanns polisen då en kvinna blev våldtagen vid Metviken? Och var finns polisen i Sydösterbotten? Där kunde det gott och väl fixas med lite människor som promenerar och håller koll.

Inlagt av

Man får hoppas att detta inte leder till mera oro i stadsbilden, vanligen tycker dessa typer av grupper om att slåss för skojs skull...

Inlagt av

Jag ser inga problem med gatupatruller, ett antal ögonpar till som observerar och registrerar. Om "buset" vet om att risken att någon ser dom och deras verksamhet blir det garanterat en bromsande faktor. Polisen har inte resurser att vara på alla ställen samtidigt.

Inlagt av

Kollade snabbt genom medlemmarna i gruppen. Största delen har bilder/inlägg med rasistiska och nazistiska undertoner. Egentligen har jag inget problem med deras åsikter, men jag ser en risk i att dessa patruller kommer att börja "hetsa" och eventuellt även provocera fram konflikter.

Ser gärna att en person/patrull bär en bodycam ifall de här patrullerna blir verklighet.

Inlagt av

De flesta invandrare är snälla och ofarliga. De flesta gatupatruller är inte ofarliga. De är ute för att provocera och slåss. Gör inte dessa ligister rumsrena.

Inlagt av

Det finns absolut inget behov av dylika patruller. Medborgarden av den här typen gör inte samhället tryggare... Snarare tvärtom.
Hoppas verkligen att Polisen inte stöder dylik verksamhet. Risken för att deras agerande blir subjektivt är alltför stort.

Bjarne Björklund. Karis

Inlagt av

Bra! Önskar att det fanns en gatupatrull i Vasa redan när jag studerade och rörde mig där för 10 år sen. Redan då var Vasa otryggt om kvällarna och det fanns flera områden som man inte kunde promenera genom som ung flicka utan att något tråkigt hände.

Inlagt av

Nazister som tidigare blivit dömda för våldsbrott, olaga hot, stölder mm. slår sej samman och patrullerar på gatan? Jo det låter minsann tryggt!

Undrar hur sign. Ekenäsbo resonerar då hen tycker att också "polisen här vill mörklägga allt" då hen inte ens gått till polisen!! Så vem mörklägger vad? Förutsatt att dessa påstådda trakkasserier på Ekenäs julmarknad ens ägt rum?

Inlagt av

Är förvånad att så många är emot bildandet av gatupatruller, rör sig motståndarna sig överhuvudtaget kvälls- och nattetid ute på stan, troligen inte...Låt nu dessa gatupatruller börja och döm dem inte på förhand, i sinom tid kan vi sen bedöma deras verksamhet, men att döma ut dem på förhand låter ínte vettigt.
Tror att mera berättelser likt den "Mor Hanna" beskriver skulle också få upp ögonen på dem som motsätter sig gatupatrullerna.

Inlagt av

Det enda rätta är att låta dom börja patrullera och sedan se hur det går, att förbjuda vanliga medborgare från att i grupp köra runt på stan och övervaka är omöjligt, skulle de sedan skapa mer problem än förhindra är något vi får ta itu med efter att vi vet mera.

Allt tal om att "undertoner" och dylikt i några av medlemmarnas facebooksidor skulle på något sätt bevisa att de hela gruppen är ute efter att slå ner invandrare är precis samma sorts generalisering som att alla invandrare är våldtäktsmän. Vi kan inte anta det ena eller andra och ej heller förbjuda någondera. Dessutom verkar det vara mycket tolkningar från de som hittar dessa "rasistiska" inlägg. Jag såg exempelvis på killen från Jakobstad som startade patrullen, det enda han hade den senaste månaden var en bild som visade dagens flykting jämtemot en för 50 år sen, en bild som inte ens ljuger.

Nog är jag skeptisk till dessa patruller, mest för att jag själv är mest rädd för finskspråkiga som hoppar på finlandssvenskar. Blev anfallen av en finne på väg hem och vaknade med blodiga lakan för han hade tydligen knappt träffat mig med verktyget, polisen kunde förståeligt inget göra eftersom vi ringde dagen efter (full och nära hem så nej, jag kände inget förrän dagen efter).

Personligen är jag mer paranoid av finnar som jagar "hurrina" än invandrare men jag förstår också att det är paranoia men nog skulle det kännas snäppet tryggare om det faktiskt körde runt människor som brydde sig om allas välbefinnande.

Finland tar inte in många invandrare jämfört med många andra länder och de som kommer har en helt annan kvinnosyn och kultur (all kulturell mångfald är inte bra) Norge började exempelvis ge kurser åt invandrare:
http://dailycaller.com/2015/12/20/report-norway-is-offering-classes-to-t...
så vår rädsla är ännu antagligen obefordrad men förståelig och detta i samband med polisens evigt minskande resurser gör dessa patruller knappast till någon överraskning. Argumentet att finländare skulle trakassera mera håller inte, vi har en solkar majoritet finländare och vi kommer aldrig att bli kvitt brott så bara för att vi har existerande problem betyder inte att vi ska börja importera nya. Skillnaden är att de som gör brott i detta landet vet om att de gör det, många invandrare anser inte ens att de gör något fel.

Inlagt av

Finns tydligen många som inte fattar skillnaden mellan "föräldrar/vuxna på stan" mot "Soldiers of odin" osv.
Det är helt olika typer av gatupatruller med olika intressen. De nya gatupatrullerna som skall "skydda" finländarna är inget att lita på och skydda oss från vem/vad vet man ju egentligen vad det betyder.
Vad får de för straff om självutnämnda poliser/väktare begår våldsbrott i någon form?
Ge polisen mera resurser istället.

Inlagt av

Skulle ni känna till bakgrunden till dessa gatupatrulls medlemmar skulle ni vara av annan åsikt. Återstår att se vad som händer. Min gissning är att våldsbrotten ökar.

Inlagt av

Sitter du med någon extra kunskap om dessa människor och int bara har en massa antaganden för att EN person är med i någon grupp på facebook/gillat en grupp på facebook, lagt ut en kritisk bild på facebook över invandringen så dela gärna med dig. Att du ser något du inte tycker om gällande en person och sedan drar alla i patrullen över kam gör dig inte till någon annan än de som tror att alla invandrare är våldtäktsmän.

Till skillnad från dig tror jag på åsiktsfrihet och tänker inte förbjuda någon/en grupp för något en individ har sagt. Fattar inte heller varför några här tror att de på något sätt skulle ha hittat kryphål i lagen genom denna grupp och att de inte skulle bli åtalade bara för att de lagt ihop en patrull. Bryter de lagen åker de i finkan som alla andra. Tills dess att de åsamkar någon annan skada eller bryter mot lagen får de göra precis vad de vill, eftersom vi hoppeligen ännu lever i ett fritt land.

Inlagt av

Att någon vill åta sig att hålla ett extra öga öppet i natten, det tycker jag är en positiv sak. Sedan hoppas jag ju att dessa "street patrols" behandlar alla likvärdigt och ingriper oavsett vem som angriper, och oavsett vilken hudfärg offer och gärnigsman har. Jag är ju inte så säker på att nazistsympatisörer är så intresserade av att gå emellan när en invandrare attackeras dock.
Sedan så hoppas jag ju att denna debatt och all den publicitet detta initiativ får, i slutändan skulle leda till att vi blir mindre fega att gå emellan när någon får stryk, blir antastad, eller annars råkar ut för otrevligheter.

Inlagt av

Medans det är fruktansvärt att någon blir överfallet och våldtagen på väg hem via metviken och folk här säger "var va polisen då?" så är det inget argument för att vi ska behöva gatupatrullen. De här patrullerna på 20-25pers..fast dom delar upp sig i grupper på fem och går runt stan, varför tror ni att dom skulle vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt för att kunna avvärja överfall, misshandel, rån, våldtäkter etc. ? om dom är det så visst, ett mindre bråk vid torget..resten av staden då? nej, jag tror att folk snarare blir rädda för att möta 5 män med Suomi-ateraljer och bombarjackor..låt polisen göra sitt jobb..ingen kan vara på rätt ställe i rätt stund, problemet är inte för lite resurser (hur kan man övervaka varenda gathörn, gränd, buske, bakgård och trapphus, mer resurser garanterar ändå inte den röda tråden här, att polis är på rätt ställe, rätt tidpunkt) utan att det finns sjuka människor som vill andra illa.

Inlagt av

Gatupatrull kunde vara en fin sak vasa är en orolig stad mycket krogliv studieliv.

Men om någon öppnade ögonen över denna patrull skulle de antagligen minnas en del från 90talet och början på 2000.

Tror nog alla i 30-40års ålder vet.
Ringer inga klockor när ni ser stilen

Undrar hur pass välkomnande denna patrull är för svenskar finlandssvenskar utbytesstuderande adopterade turister osv

Men visst har sett en heldel saker på tok efter denna kulturkrock när tjejjer vandrat från fontana 4 på natten men har nästan lika ofta fått se den fulla finska medelåldermannan som vill ha hem tjejjen som kanske är i ålder me hans dotter.

Det är inte en självklar sak att vi själva beter oss så hur ska vi se till att andra gör?

På vilket sätt hjälper det att ha en patrull som ska trakasera en minioritet?

Låt denna sak vara för de utbildade och av staten avlönade!

RISKEN är att gränsen mellan rätt och fel
Övervåld ich självförsvar tynas ut till en grå linje

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Yrkesakademin utbildar ekofrisörer

  Fullt på den första utbildningsomgången.

  Yrkesakademin i Österbotten har börjat utbilda ekofrisörer. Det är frågan om en tilläggsutbildning för frisörer som vill rikta in sig på den ekologiska linjen. I videon pratar Yles reporter Roger Källman med läraren Mona Mether och ekofrisören Alexandra Gullans.

 • "Intressant och lärorik praovecka på Yle"

  Robin Svahn och Erica Kjerulf var praoelever på Yle.

  Sista veckan i september var Robin Svahn och Erica Kjerulf på prao på Yle. Det var en intressant och lärorik vecka med mycket nya saker.

 • "Spännande, stressigt och kul att vara prao på Yle"

  Sara Lindqvist från Perho gjorde sin praovecka på Yle.

  Skolans första praovecka valde jag att spendera på Yle, där jag bland annat fick se hur det går till då man filmar ett TV-program, gör en radioinspelning och hurdana förberedelser det krävs. Sara Lindqvist från Perho gjorde sin praovecka på Yle.

 • Mjölkproduktionen minskar i Österbotten

  Många österbottniska mjölkproducenter levererar mindre.

  142 producenter i Österbotten har sökt stöd för att minska sin mjölkproduktion. I Finland ansökte sammanlagt 1 020 mjölkproducenter om stöd för en minskning på över 13,7 miljoner mjölkliter.