Hoppa till huvudinnehåll

Ny gatupatrull i Vasa - polischef dömer ut den

Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin.
Åtminstone en medlem i Vasagruppen har kopplingar till invandrarkritiska Soldiers of Odin. Medlem av den fosterländska organisationen Soldiers of Odin. Bild: Minna Aula / Yle fosterländsk organisation,gatupatrullering,soldiers of odin

StreetPatrol Vaasa. Det är namnet på en ny Facebookgrupp med medlemmar som tänkt patrullera i Vasa. Men polischef Risto Lammi säger att gatupatrullen inte behövs.

Gruppen StreetPatrol Vaasa, som är sluten men inte hemlig, ser ut att ha bildats i fredags eller lördags. Den har 24 medlemmar i dagsläget. Det är oklart om den ännu har börjat patrullera eller inte.

Till uppgiften hör, enligt beskrivningen, att patrullera gatorna i Vasa. "Vi vill visa att vi bryr oss om våra egna".

I gruppens beskrivning står det: "Den här gruppen skapades för att vi är några oroliga medborgare som tycker att det är dags att göra något. Ingen ska behöva vara rädd för att gå ensam hem från baren. Ingen ska behöva vara rädd i sin egen hemstad. Tillsammans kan vi göra något åt situationen och visa att vi är där när någon behöver hjälp."

Polisen: Gruppen behövs inte

Risto Lammi, polischef på Österbottens polisinrättning, säger att det inte behövs någon gatupatrull i Vasa.

- Nej, absolut inte. Det finns inget behov av sådana aktiviteter i Vasa, säger Risto Lammi.

Varför inte?

- För det första finns det inget behov. Säkerheten är god och det är polismyndigheten som tar hand om den allmänna säkerheten i staden. För det andra så känner vi inte till vad de här patrullerna gör och vilka de är eller vilka regler de har för sin verksamhet, säger Risto Lammi.

Risto Lammi
Risto Lammi. Risto Lammi Bild: Yle/Roger Källman lammi,polis,risto lammi,vasa,österbotten

Sympatier med Soldiers of Odin

Det är ännu oklart hur seriös den nya gruppen är. Den är alltså inte helt hemlig, så det går att se vilka medlemmarna är. Gruppen administreras av tre medlemmar, en kvinna och två män. Många av medlemmarna är tillagda av någon annan.

Åtminstone två av de tre administratörerna är från Vasatrakten; den ena från Korsholm och den andra från Lillkyro. En av männen verkar åtminstone ha sympatiserat med den invandrarkritiska gruppen Soldiers of Odin i Kemi.

Gruppen i Vasa är inte den enda som går under namnet "StreetPatrol". Motsvarande namnkonstruktioner finns också för orter som Helsingfors, Esbo, Uleåborg, Tammerfors och Forssa.

Pohjalainen var först med nyheten om gruppen StreetPatrol.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Österbotten