Hoppa till huvudinnehåll

Syriska flyktingar kan få arbetstillstånd i Turkiet

Turkiska räddningsarbetare bärgar en flykting som omkom i Medelhavet i december. Tiotusentals asylsökande tog sig över till Grekland i december trots kyligt väder.
Turkiska räddningsarbetare bärgar en flykting som omkom i Medelhavet i december. 5 000 asylsökande kom till Grekland under årets första vecka Turkiska räddningsarbetare bärgar en flykting som omkom i Medelhavet i december. Tiotusentals asylsökande tog sig över till Grekland i december trots kyligt väder. Bild: EPA/STR turkiet

Turkiet planerar att bevilja arbetstillstånd åt syriska flyktingar för att lätta på trycket bland flyktingar att fly till Europa.

Det säger Turkiets Europaminister Volkan Bozkir efter ett möte med EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans.

- Vi försöker lätta på trycket genom att ge arbetstillstånd åt syrier i Turkiet, sade Bozkir efter mötet i Ankara.

Timmermans sade nyligen att EU är långt ifrån nöjd med Turkiets åtgärder för att stoppa flyktingströmmen, efter att EU gick med på eftergifter som visumfrihet för turkar inom EU och nya medlemskapsförhandlingar med Turkiet.

EU ska dessutom bistå Turkiet med tre miljarder euro.

Turkiet har länge övervägt att bevilja arbetstillstånd åt syrier, men det har försvårats av att arbetslöshetsgraden i Turkiet är över 10 procent.

"Siffrorna fortfarande för höga"

Över 30 000 flyktingar tog sig över Medelhavet till Grekland enbart i början av december trots det kyliga vädret och vinterstormar, enligt FN.

Drygt 5 000 asylsökande anlände till Grekland under årets första vecka, enligt IOM FN:s Internationella Organisation för Migration.

I den senaste tragedin på Medelhavet förra veckan, sköljde 36 döda flyktingar upp på den turkiska kusten, bland dem flera barn.

- Siffrorna är fortfarande för höga i Grekland, mellan 2 000 till 3 000 mänskor anländer varje dag. Vi kan inte vara nöjda i det här skedet, sa Frans Timmermans i Ankara.

- Jag sa till ministern att vi måste vara mycket klara med vilka element av aktionsplanen som har verkställts och vilka vi fortfarande måste arbeta med, tillade Timmermans.

Flest flyktingar i världen

Fler än 150 000 migranter anlände olagligt till Turkiet under fjolåret och omkring femhundra migranter stoppades dagligen vid den turkiska gränsen, enligt Volkan Bozkir

Turkiet är värd för fler flyktingar än något annat land i världen. Drygt 2,2 miljoner syrier har flytt till Turkiet och över 140 000 flyktingar har ansökt om asyl i landet.

Turkiet är ofta en etapp på vägen för asylsökande även från länder som Iran, Irak och Afghanistan, som försöker ta sig till Europa.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes