Hoppa till huvudinnehåll

Veterinärerna utför granskningar hos egna kunder

Anne Niemi tillsammans med Roulette Russe.
Anne Niemi tillsammans med Roulette Russe. Anne Niemi tillsammans med Roulette Russe. Bild: Yle/Anna Ruda anne niemi

Mellan Vörå i norr och Kristinestad i söder finns ingen skild tillsynsveterinär som kan utföra djurskyddsgranskningar. Nu sköts djurskyddstillsynen av de veterinärer som är anställda i kommunerna.

Då samma person ska sköta om djuren som veterinär samtidigt ska sköta tillsynen av djurens förhållanden, kan besvärliga situationer uppstå.

Det här råkade veterinären Anne Niemi utför så sent som förra veckan. Hon är veterinär i Korsholm.

- Jag besökte ett häststall för att ägaren hade bett mig komma och titta på en häst som hade ögonproblem. Samtidigt utförde jag en djurskyddsgranskning på gården. Jag skickar fakturan till kunden och får betalt samtidigt som jag fyller i djurskyddsblanketten, säger Niemi.

Sitter på två stolar

Kunden visste inte att Niemi skulle utföra granskningen av gården samtidigt som hon kom för att titta på ögat. Niemi hade fått klagomål på gården några dagar innan kunden ringde henne om hästens ögonbesvär.

- Hon frågade om jag kunde komma till gården och jag svarade "gärna". Jag gjorde båda två samtidigt och det borde absolut inte hända, säger Niemi.

Tjänsten som tillsynsveterinär är otillsatt

Det är Väskustens tillsynsnämnd som är ansvarig för tillsynsveterinärverksamheten. Tjänsten som tillsynsveterinär har varit lediganslagen många gången men ingen har sökt jobbet.

Därför har man nu gått in för ett system att veterinärerna ska sköta granskningarna i varandras kommuner för att inte jävssituationer ska uppstå.

- Södra delens veterinärer sköter tillsynsuppgifterna i norra delen och tvärtom, säger Väskustens tillsynsnämnds ordförande Johan Håkans (SFP).

Eftersom tjänsten som tillsynsveterinär har varit obesatt i många år borde det här systemet inte innebära några oklarheter.

- Vi har ju gått igenom hur systemet ska fungera varje gång vi har misslyckats med att hitta en tillsynsveterinär. Det har blivit ganska många gånger, så jag är lite överraskad över att det i alla fall inte fungerar nu, säger Håkans.

Uppdelningen gäller bara mjölkhygiengranskningarna

Niemi säger att uppdelningen av distriktet bara gäller mjölkhygiengranskningar och att resten av djurskyddsgranskningarna görs i den egna kommunen. Niemi gör mjölkhygiengranskningarna i Vörå och veterinären från Malax sköter mjölkhygiengranskningarna i Korsholm.

- På grund av tidsbrist och de långa avstånden kan vi inte dela upp resten av granskningarna, säger Niemi.

I fallet från förra veckan på hästgården så fanns där inget djurskyddsbrott att rapportera och kunden hade inget problem med att Niemi utförde granskningen på samma gång som hon gjorde veterinärbesöket. Men Niemi själv tycker inte om situationen.

- Jag kan säga att jag hatar det. Det är inte alls bra, säger Niemi.

- Jag erkänner att det är ett komplicerat system, men det är det enda vi kan göra just nu. Jag har förstått att veterinärerna har accepterat systemet, säger Håkans.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten