Hoppa till huvudinnehåll

Drömmen lever – 15 idrottare klara för Rio

Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014 Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014 Bild: Yle petra olli

Femton idrottare har redan fått besked - de ingår i Finlands OS-trupp. För alla andra gäller det att jaga OS-gränsen, eller fixa nationsplatsen, eller klara OS-rankingen och bevisa att de har potential att klara sig bland den 16 bästa i Rio de Janeiro.

Bland dem som har fått besked kan nämnas spjutkastarna Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen, stavhopparen Minna Nikkanen, brottaren Petra Olli, simmarna Jenna Laukkanen, Ari-Pekka Liukkonen och Matti Mattsson.

Bland dem som har klarat OS-gränsen, men ännu inte finns med bland de uttagna hittar vi stavhopparen Wilma Murto och hinderlöparen Sandra Eriksson.

18-åriga långdistanslöftet Alisa Vainio har också klarat OS-gränsen i maraton, men är för ung för att delta då åldersgränsen för att delta i maraton i OS är 20 år.

Under våren och försommaren kommer flera idrottare att få besked. De sista idrottarna tas ut i juli, sista dagen att anmäla idrottare till OS är den 18.7.

Läget just nu?

Under det gångna året träffade Sportmagasinet ett flertal idrottare med sikte på OS i Rio. För samtliga lever OS-drömmen vidare då de avgörande kvaltävlingarna i vår och sommar närmar sig. Här är en kort genomgång av läget för dessa idrottare just nu.

Många goda hinderlöpare

Sandra Eriksson, EM 2014. Bild: EPA / All Over Press eriksson,sandra eriksson

När det gäller damernas 3000 meter hinder finns det flera intressanta namn och potentiella OS-idrottare. Sandra Eriksson är klar favorit tätt följd av Camilla Richardsson vars personbästa ligger en sekund från OS-gränsen. Oona Kettunen har varit skadad, men ses som en potentiell kandidat och dessutom nämns Alisa Vainio i sammanhanget. Vainio är uttagen till 10 000 meter i EM i Amsterdam, men FM-guldmedaljören på 10 000 meter och FM-silvermedaljören på 5 000 meter tog också brons i Junior-EM i Eskilstuna på 3000 meter hinder.

Kämäräinen kämpar mot kalendern

Sanna Kämäräinen i EM 2014 Bild: EPA / All Over Press friidrott,kämäräinen,sanna kämäräinen,sport

Diskuskastaren Sanna Kämäräinen bytte tränare i november och är numera OS-bronsmedaljören Frantz Krugers adept. Kämäräinens OS-satsning fick sig ändå en törn i december då hon opererades för diskbråck och kommer knappast att ses på tävlingsarenorna under våren. Däremot har hon alla chanser att nå OS-gränsen på 61 meter under EM i Amsterdam i juli.

Kirmes i hetluften i april

Oskar Kirmes och Mati Kirmes under VM i Glasgow 2015 Bild: Yle artistisk gymnastik,mati kirmes,oskar kirmes,redskapsgymnast

I gymnastik-VM i Glasgow i slutet av oktober gjorde 19-åriga Oskar Kirmes det han skulle. Han fixade som enda finländare en plats till OS-kvaltävlingen i Rio i slutet av april. Om han lyckas ta en OS-plats är det den första för en finländsk herrgymnast på över 40 år.

Blir det nationsplats i 49er FX?

Camilla Cedercreutz och Noora Ruskola har haft en motig start på VM-regattan. Bild: Richard Langdon/Ocean Images/SPV camilla cedercreutz,cedercreutz,noora ruskola,ruskola

Fem seglare har redan säkrat sin OS-plats, men bägge båtlagen i 49er FX misslyckades i VM i Argentina i november. Sista chansen att knipa en nationsplats är under regattan i Palma på Mallorca i månadsskiftet mars-april. Också 470-teamet Niki Blässar och Mikaela Wulff jagar en nationsplats på samma regatta.

Kommer Lång att ta sig till OS?

ville lång 4.8.2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta badminton,lång,ville lång

För badmintonspelarna är det världsrankinglistan den 5 maj som avgör vem som är med i OS. Ville Lång är för tillfället tredje man som faller utanför, men viktiga tävlingar återstår.

För individuella fäktare utan starkt landslag är kampen om OS-platserna hård. Då Niko Vuorinens OS-kvalår inte gått riktigt enligt förhoppningarna är frågan om han hinner nå tillräckligt högt på rankinglistan före den 4 april. Den allra sista platsen för europeiska fäktare delas ut efter en kvaltävling i Tjeckien i mitten av april.

Inga finländska roddare har hittills lyckats ta en plats till OS i Rio. Kilpeläinen & Naukkarinen får sin sista chans i kvalregattan i Schweiz i slutet av maj.

Fyra golfare på väg till Rio

Roope Kakko Bild: Michael Fritzon / EPA / All Over Press roope kakko

Golf är första gången med i OS och Finland har som mål att få med två män och två kvinnor. Då 60 spelare får vara med ser läget bra ut just nu. På damsidan är Ursula Wikström på plats 40 och Noora Tamminen på plats 47. På herrsidan är Mikko Ilonen på en 45:e och Roope Kakko på plats 51 i OS-rankingen.

Sportmagasinet
Yle Fem tisdag 12.01.2016 kl. 21.00, repris onsdag 13.01.2016 kl. 17.25.
365 dagar på Arenan

 • Dagen D för tömningen av "Djungeln" i Calais

  Tömningen av flyktinglägret ska börja i dag.

  Franska myndigheter ska börja tömma flyktinglägret utanför Calais i dag. Rivningen har förberetts länge och nu förväntas lägrets invånare ge upp sina drömmar om att nå Storbritannien.

 • Pellingefärjan har klarat det låga vattenståndet

  För tre år sedan, vid lika lågt vatten, gick det sämre.

  Det långvariga låga havsvattenståndet har inte påverkat Pellingefärjan. Färjan har kunnat trafikera normalt trots ett vattenstånd på minus 67 centimeter i Borgå.

 • Vindkraften föreslås ingå i ny etapplandskapsplan

  Planen behandlas av landskapsstyrelsen i dag (24.10).

  Reserveringarna för viktiga vindkraftområden bör bibehållas i den fjärde etapplandskapsplanen för Nyland. Det här är förslaget för landskapsstyrelsen, som på sitt möte i dag (24.10) tar ställning till planen.

 • Larsmo får skärgårdsstöd igen - över 600 000 euro

  Även Korsholm, Vörå och Närpes får stöd.

  Larsmo sällar sig igen till kommunerna som får skärgårdsstöd. Beskedet kom i höst. Det är ett välkommet stöd när statsandelarna sjunker, säger förvaltningschef Carola Löf.

Läs också

 • Dagen D för tömningen av "Djungeln" i Calais

  Tömningen av flyktinglägret ska börja i dag.

  Franska myndigheter ska börja tömma flyktinglägret utanför Calais i dag. Rivningen har förberetts länge och nu förväntas lägrets invånare ge upp sina drömmar om att nå Storbritannien.

 • Bibliotekslagen förnyas: "Riskerna störst för små kommuner"

  Kraven på bibliotekspersonalen luckras upp enligt ny lag.

  Kravet på branschexamen för biblioteksanställda kommer att slopas. I dagens läge förutsätts 70 procent av de anställda ha en examen inom biblioteks- och informationstjänst. Enligt ett utkast till ny bibliotekslag skulle man ge biblioteken större frihet att rekrytera personal.

 • Gaeltacht - Irlands svar på Svenskfinland

  Irlands lilla iriskspråkiga minoritet bor vid västkusten.

  Iriska är Irlands nationalspråk – trots att bara en procent har iriska som modersmål. Största delen bor i iriskspråkiga områden på västkusten, så kallade Gaeltacht. Iriskan sågs länge som de obildades språk och ännu för 20 år sedan såg många ner på iriskspråkiga. Nu har attityderna blivit bättre.

Nyligen publicerat - Sport

 • Winnipeg Jets utspelade utomhus av Puljujärvis Oilers

  Säsongens första utomhusmatch i NHL slutade i Oilers-seger.

  Det blev inga poäng för Patrik Laine eller Jesse Puljujärvi, när säsongens första NHL-match utomhus avgjordes inatt i Winnipeg. Puljujärvi fick ändå lämna arenan med ett leende på läpparna efter att hans Edmonton Oilers besegrat Laines Winnipeg Jets med klara 3-0.

 • Blåvitt magplask i Austin - Hamilton vann före Rosberg

  3 Grand Prix återstår av säsongen, Rosberg leder VM-serien.

  En lös mutter satte punkt för Kimi Räikkönens amerikanska F1 Grand Prix medan Valtteri Bottas tävling gick snett direkt i starten och slutade i en 16:e plats.

 • Korhonen tog karriärens bästa placering

  Missade segern, men tog extremt viktig tredjeplats.

  Mikko Korhonen gick ut på jakt efter sin första seger på Europatouren. Han lyckades inte med det, men tog ändå en extremt viktig tredjeplats i Portugal.

 • Rörda IFK-bossen: ”Då kommer tårarna”

  Jag tycker vi är värda guldet, säger Peter Mattsson.

  IFK Mariehamn är finländsk mästare i fotboll. Samtidigt har klubbdirektören Peter Mattsson krönt sitt livsverk. Jag tycker vi är värda det här, säger han efter klubbens första FM-guld.