Hoppa till huvudinnehåll

Drömmen lever – 15 idrottare klara för Rio

Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014
Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014 Viktminskningsgymnastik inför brottnings-EM i Vanda 2014 Bild: Yle petra olli

Femton idrottare har redan fått besked - de ingår i Finlands OS-trupp. För alla andra gäller det att jaga OS-gränsen, eller fixa nationsplatsen, eller klara OS-rankingen och bevisa att de har potential att klara sig bland den 16 bästa i Rio de Janeiro.

Bland dem som har fått besked kan nämnas spjutkastarna Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen, stavhopparen Minna Nikkanen, brottaren Petra Olli, simmarna Jenna Laukkanen, Ari-Pekka Liukkonen och Matti Mattsson.

Bland dem som har klarat OS-gränsen, men ännu inte finns med bland de uttagna hittar vi stavhopparen Wilma Murto och hinderlöparen Sandra Eriksson.

18-åriga långdistanslöftet Alisa Vainio har också klarat OS-gränsen i maraton, men är för ung för att delta då åldersgränsen för att delta i maraton i OS är 20 år.

Under våren och försommaren kommer flera idrottare att få besked. De sista idrottarna tas ut i juli, sista dagen att anmäla idrottare till OS är den 18.7.

Läget just nu?

Under det gångna året träffade Sportmagasinet ett flertal idrottare med sikte på OS i Rio. För samtliga lever OS-drömmen vidare då de avgörande kvaltävlingarna i vår och sommar närmar sig. Här är en kort genomgång av läget för dessa idrottare just nu.

Många goda hinderlöpare

Sandra Eriksson, EM 2014.
Sandra Eriksson, EM 2014. Bild: EPA / All Over Press sandra eriksson

När det gäller damernas 3000 meter hinder finns det flera intressanta namn och potentiella OS-idrottare. Sandra Eriksson är klar favorit tätt följd av Camilla Richardsson vars personbästa ligger en sekund från OS-gränsen. Oona Kettunen har varit skadad, men ses som en potentiell kandidat och dessutom nämns Alisa Vainio i sammanhanget. Vainio är uttagen till 10 000 meter i EM i Amsterdam, men FM-guldmedaljören på 10 000 meter och FM-silvermedaljören på 5 000 meter tog också brons i Junior-EM i Eskilstuna på 3000 meter hinder.

Kämäräinen kämpar mot kalendern

Sanna Kämäräinen i EM 2014
Sanna Kämäräinen i EM 2014 Bild: EPA / All Over Press sanna kämäräinen

Diskuskastaren Sanna Kämäräinen bytte tränare i november och är numera OS-bronsmedaljören Frantz Krugers adept. Kämäräinens OS-satsning fick sig ändå en törn i december då hon opererades för diskbråck och kommer knappast att ses på tävlingsarenorna under våren. Däremot har hon alla chanser att nå OS-gränsen på 61 meter under EM i Amsterdam i juli.

Kirmes i hetluften i april

Oskar Kirmes och Mati Kirmes under VM i Glasgow 2015
Oskar Kirmes och Mati Kirmes under VM i Glasgow 2015 Bild: Yle redskapsgymnast

I gymnastik-VM i Glasgow i slutet av oktober gjorde 19-åriga Oskar Kirmes det han skulle. Han fixade som enda finländare en plats till OS-kvaltävlingen i Rio i slutet av april. Om han lyckas ta en OS-plats är det den första för en finländsk herrgymnast på över 40 år.

Blir det nationsplats i 49er FX?

Camilla Cedercreutz och Noora Ruskola har haft en motig start på VM-regattan.
Camilla Cedercreutz och Noora Ruskola har haft en motig start på VM-regattan. Bild: Richard Langdon/Ocean Images/SPV camilla cedercreutz

Fem seglare har redan säkrat sin OS-plats, men bägge båtlagen i 49er FX misslyckades i VM i Argentina i november. Sista chansen att knipa en nationsplats är under regattan i Palma på Mallorca i månadsskiftet mars-april. Också 470-teamet Niki Blässar och Mikaela Wulff jagar en nationsplats på samma regatta.

Kommer Lång att ta sig till OS?

ville lång 4.8.2015
ville lång 4.8.2015 Bild: Yle/Janne Karinkanta ville lång

För badmintonspelarna är det världsrankinglistan den 5 maj som avgör vem som är med i OS. Ville Lång är för tillfället tredje man som faller utanför, men viktiga tävlingar återstår.

För individuella fäktare utan starkt landslag är kampen om OS-platserna hård. Då Niko Vuorinens OS-kvalår inte gått riktigt enligt förhoppningarna är frågan om han hinner nå tillräckligt högt på rankinglistan före den 4 april. Den allra sista platsen för europeiska fäktare delas ut efter en kvaltävling i Tjeckien i mitten av april.

Inga finländska roddare har hittills lyckats ta en plats till OS i Rio. Kilpeläinen & Naukkarinen får sin sista chans i kvalregattan i Schweiz i slutet av maj.

Fyra golfare på väg till Rio

Roope Kakko
Roope Kakko Bild: Michael Fritzon / EPA / All Over Press roope kakko

Golf är första gången med i OS och Finland har som mål att få med två män och två kvinnor. Då 60 spelare får vara med ser läget bra ut just nu. På damsidan är Ursula Wikström på plats 40 och Noora Tamminen på plats 47. På herrsidan är Mikko Ilonen på en 45:e och Roope Kakko på plats 51 i OS-rankingen.

Sportmagasinet
Yle Fem tisdag 12.01.2016 kl. 21.00, repris onsdag 13.01.2016 kl. 17.25.
365 dagar på Arenan