Hoppa till huvudinnehåll

Hon har skapat tonårsdrama med Madrak i 45 år - nu finns ingen efterträdare

Harriet Lindroth övar trollkarlen från oz i januari 2016
Harriet Lindroth hjälper Henrik Miettinen med att få gorillakostymen att sitta rätt. Miettinen har tre roller i Trollkarlen från Oz - gorilla, farbror Henry, och portvakt. Harriet Lindroth övar trollkarlen från oz i januari 2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan harriet lindroth

Harriet Lindroth har lett dramaklubben Madrak sedan 1970. Bland tidigare medlemmar finns Carl Haglund, Sonja Ahlfors och Mark Levengood. Nu behöver Lindroth en efterträdare.

En efter en droppar dramaklubbens deltagare in i Mattlidens skolcentrum. Harriet Lindroth ger alla en kram när de kommer, och tilltalar eleverna på engelska. Harriet har jobbat som lärare i engelska och säger att hon fortfarande tänker på engelska. Hon passar också på att lära ut språk i Madrak.

I Madrak lär sig eleverna inte bara teater. De lär sig också koncentration, uttrycksförmåga, uttal och artikulation och de ska lära sig att arbeta med olika människor.

- För det första får jag använda en jättecool gorilladräkt, och för det andra så har jag lärt mig att tala klarare och fått mera självförtroende, säger Henrik Miettinen.

Dramaklubb i Mattliden januari 2016, trollkarlen från oz, plåtmannen och fågelskrämman
Florent Mlinaku spelar plåtmannen och Vera Kopra spelar fågelskrämman i Trollkarlen från Oz. Båda går i Mattliden, men många av ungdomarna i Madrak går i andra Esboskolor. Dramaklubb i Mattliden januari 2016, trollkarlen från oz, plåtmannen och fågelskrämman Bild: Yle/Helena von Alfthan madrak

- Jag har lärt mig koncentration, för det behöver man, säger Vera Kopra.

Mark Levengoods bidrag var väldigt givande.― Harriet Lindroth

Harriet Lindroth är rädd för att dramaklubben ska försvinna när hon slutar. Lindroth gick i pension för sex år sedan, men fortsätter dra Madrak så länge hon orkar. Frågan är hur länge till det är.

Harriet Lindroth övar trollkarlen från oz i januari 2016
Allting började 1970 när Harriet Lindroth gick en kurs i drama som undervisningsmetod. Efter det började hon använda drama i engelskundervisningen, och grundade dramaklubben. Harriet Lindroth övar trollkarlen från oz i januari 2016 Bild: Yle/Helena von Alfthan harriet lindroth

- Jag skulle gärna fira 50 år med Madrak. Men hur jag ska klara fem år till, det begriper jag inte, säger Lindroth.

Harriet Lindroth lider av astma, och det börjar ta på att driva en dramaklubb. Hon har försökt hitta en efterträdare i ett och ett halvt år.

- Det måste vara någon som har gått i Madrak, för det går inte med utbildade skådespelare. De tänker på resultatet och det är helt okej i deras fall, de är yrkesmänniskor. Men de här ungdomarna måste få utvecklas i lugn och ro.

Sonja Ahlfors vägrade sjunga

Madraks historia började 1970 i Drumsö svenska samskola där Harriet Lindroth var klasslärare. Efter att ha gjort en pjäs med sin klass gick hon en kurs i drama som undervisningsmetod.

I början uppförde dramaklubben flera pjäser i året. En av de tidiga medlemmarna i dramaklubben var Mark Levengood.

Sonja Alfors sa: Jag sjunger aldrig – så du vet sen. Till slut sjöng hon i två av våra musikaler.― Harriet Lindroth

- Han var med i Madrak ungefär ett halvt år. Det var en intressant tid just därför att vi producerade hela tiden någonting. Hans bidrag var väldigt givande.

Trollkarlen från Oz

MaDraK uppför Trollkarlen från Oz i Louhisalen i Hagalund den 12-15 januari 2016. Pjäsen lämpar sig också för barn från 7 år uppåt.


1975 flyttade gymnasiet till Mattliden. Där fick klubben namnet Madrak. Under årens lopp har många tonåringar lärt sig mod och samarbetsförmåga i klubben. En av dem som inte vågade stå på scen i början var Carl Haglund, som i dag leder SFP och suttit i Esbo fullmäktige.

- Tidigare medlemmar har sagt: Jag står sen aldrig på scen, så att du vet. Tre månader senare är man ett träd eller en måne. Någon månad senare – jag kan kanske säga hej åt den där typen när jag går förbi och plötsligt är de helt färdiga skådespelare.

Dramaklubb i Mattliden januari 2016, trollkarlen från oz övas
Vera Kopra och Florent Mlinaku övar på sång, Kasper Renlund spelar piano, på gitarr Fred-Eric Sammalisto. Dramaklubb i Mattliden januari 2016, trollkarlen från oz övas Bild: Yle/Helena von Alfthan madrak

Bland tidigare Madrakmedlemmar finns också skådespelaren Sonja Ahlfors.

- Hon sade "Jag sjunger aldrig, så du vet". Hon var med i Madrak i många år. Till slut sjöng hon i två av våra musikaler, minns Harriet Lindroth.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen