Hoppa till huvudinnehåll

Lovisarektor: ”Vi måste tänka på elevernas bästa”

Lovisanejdens högstadium.
Arkivbild. Lovisanejdens högstadium. Bild: Yle/Hanna Sjöström lovisanejdens högstadium

Byskolorna är igen på fallrepet i och med Lovisa stads färska skolnätsutredning. Men alla är inte missnöjda – bland annat ser svenska högstadiet ut att få sitt efterlängtade nya skolhus.

Då Lovisa på måndagen presenterade sin nya skolnätsutredning var en ny svenskspråkig enhetsskola i centrum ett av förslagen.

Enhetsskolan skulle inhysa nuvarande Generalshagens skola, Tessjö skola, Haddom skola samt Lovisanejdens högstadium och gymnasiet.

Väggar är väggar

Rektor Jouni Piippo vid Lovisanejdens högstadium säger att han personligen tycker att förslaget låter okej.

– Väggar är väggar och om ett nybygge gagnar eleverna är det fint. För oss är innehållet det viktigaste, alltså att satsa på undervisningen, säger Piippo.

Jouni Piippo, rektor vid Lovisanejdens högstadium.
Arkivbild av Jouni Piippo. Jouni Piippo, rektor vid Lovisanejdens högstadium. Bild: Yle/Isa Grönholm jouni piippo

Piippo konstaterar att man alltid måste fundera på elevernas bästa och se till att de mår bra. Undervisningen måste löpa i alla lägen.

Ett nytt och fräscht skolhus kan förstås hjälpa till.

Enhetsskolor fungerar

Skolornas personal fick ta del av den nya skolnätsutredningen bara ett par timmar innan allmänheten och medierna. Piippo har ännu inte hunnit bekanta sig med den på detaljnivå.

– Enhetsskolor verkar vara kutymen i Finland i dag, säger Piippo. Det är inte nödvändigtvis dåligt.

Han berättar att han tidigare jobbade på ett ställe där ett gymnasium, ett högstadium, en specialskola och ett skolhem samsades om lokalerna. Det fungerade bra.

I Lovisa centrum finns dessutom redan en enhetsskola från tidigare, nämligen Harjurinteen koulu. Där finns lågstadiet, högstadiet och gymnasiet Myllyharjun lukio på ett och samma ställe.

– Jag ser inga hinder för en enhetsskola, men jag vet att en del tänker annorlunda.

Modern på 60-talet

Piippo konstaterar att den nuvarande byggnaden är från 1960-talet och att den är ungefär i samma skick som den varit de senaste åren.

Tidigare har det varit problem med inomhusluften, men problemen åtgärdades och han har inte hört om några nya symptom under hösten.

– Däremot brukar man ju tala om byggnaders konstruktionsmässiga ålder och den här börjar väl vara i slutet av sin livstid. På 1960-talet har huset ju varit modernt.

Vill inte till baracker

Skolnätsutredningen ger bara förslag och några slutliga beslut har ännu inte fattats.

– Men om det blir ett nybygge och en enhetsskola hoppas jag att vi kan fortsätta i det gamla huset medan byggarbetena pågår. Att jobba i baracker är inte roligt, säger Piippo.

Stadsfullmäktige i Lovisa fattar det slutliga beslutet om skolnätet i maj 2016.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland