Hoppa till huvudinnehåll

Mörkandet av direktörsnamn snart slut i Jakobstad

Gågatan i Jakobstad
Jakobstad har varit utan stadsdirektör i ett år. Gågatan i Jakobstad Bild: YLE/Patrik Enlund gågatan

Nästa måndag träffas stadsstyrelsen i Jakobstad. Senast efter mötet blir det offentligt vilka fyra som är aktuella för jobbet som stadsdirektör i Jakobstad.

Stadsstyrelsen träffades på måndag kväll. Men det var inget regelrätt möte. Därför fanns ingen föredragningslista och därför finns inte heller något regelrätt justerbart protokoll kring de eventuella besluten.

Vänsterns Jarmo Ittonen, andre vice ordförande i stadsstyrelsen, var med under diskussionen som ledde till att man nu klargör spelreglerna kring offentligheten.

De som även fortsättningsvis vill vara med om att slåss om direktörstjänsten måste gå med på att deras namn offentliggörs.

Det kommer, enligt Jarmo Ittonen, antingen att ske i samband med att föredragningslistan släpps i slutet på den här veckan eller efter mötet, alltså på måndag eller senast tisdag nästa vecka.

Jarmo Ittonen
Jarmo Ittonen. Jarmo Ittonen Bild: YLE/ Kjell Vikman ittonen

"Någon kan falla bort"

Den ökade offentligheten som nu införs kring processen kan innebär att någon av de fyra som tagits fram av utomstående konsult drar sig ut.

- Det finns en risk för det. Men det är något som vi måste leva med. Vi kan inte hålla fullmäktige i ett sådant läge att de inte vet något om de människor som är aktuella för tjänsten som stadsdirektör. Det är ju ändå fullmäktige som fattar beslut i frågan, säger Ittonen.

Jakobstad har fått kritik

Kommunförbundet har tidigare kritiserat Jakobstads sätt att sköta rekryteringen av en ny direktör.

- Om tanken här har varit att försöka undanhålla saker från offentligheten så är det inte den utveckling vi önskar se i samhället, säger Ida Sulin, jurist på Kommunförbundet.

Måndagens beslut bra

Politikerna i Jakobstad har försvarat sig med att man får bättre sökande om håller namnen hemliga så länge det går. Ida Sulin ser beskedet om att snart offentliggöra namnen som en bra sak.

- Medborgarna och invånarna ska få veta så mycket som möjligt av det som händer i förvaltningen och beslutsprocessen inom staden. Så det är klart att måndagens beslut är ett steg i rätt riktning, säger Ida Sulin.

Fullmäktige fattar beslut om ny stadsdirektör i Jakobstad på sitt möte den första februari.

Enligt Jarmo Ittonen kommer namnen på samtliga kvarvarande kandidater att presenteras senast efter stadsstyrelsens möte på måndag, oberoende av om politikerna där går in för en av personerna eller om de inte alls rangordnas.