Hoppa till huvudinnehåll

Över 200 högerextremister greps i Leipzig

Över 200 högerextremister greps i Leipzig den 11 januari 2916.
Över 200 högerextremister greps i Leipzig den 11 januari 2916. Bild: EPA/JAN WOITAS högerextremister,demonstration

Tyska polisen arresterade 211 högerextremister i Leipzig på måndagskvällen. De maskerade bråkmakarna tände eld på bilar och soptunnor, söndrade fönster och avfyrade fyrverkeripjäser.

Enligt polisen var det fråga om högerextremister och fotbollshuliganer som slog till i en stadsdel som är känd för att vara vänstersinnad. De bar ett plakat där det stod att Leipzig måste förbli vitt, skriver Reuters.

En kebabgrill vandaliserades av högerextremister i Leipzig.
En kebabrestaurang vandaliserades av högerextremisterna. En kebabgrill vandaliserades av högerextremister i Leipzig. Bild: EPA/JAN WOITAS kebabrestaurang

Samtidigt samlades tusentals människor till en fredlig demonstration arrangerad av den främlingsfientliga rörelsen Pegida. Demonstranterna motsätter sig förbundskansler Angela Merkels flyktingpolitik.

Vänstern ordnade motdemonstration

En vänsterorienterad motdemonstration ordnades också i staden. Vänsterextremisterna vandaliserade bussen som huliganerna åkt i.

En motdemonstration ordnades samtidigt som främlingsfientliga Pegidarörelsen demonstrerade.
Motdemonstranterna bar en banderoll med budskapet "Välkommen till Leipzig". En motdemonstration ordnades samtidigt som främlingsfientliga Pegidarörelsen demonstrerade. Bild: EPA/HENDRIK SCHMIDT demonstartion

Känslorna har varit i svallning i Tyskland efter rapporterna från Köln om att utländska män trakasserade kvinnor på nyårsnatten.

Polisen i Köln har rapporterat om att grupper bestående av motorcykelgäng, väktare och huliganer misshandlat flera män från Syrien och Pakistan.