Hoppa till huvudinnehåll

Räddare i Vasa får fler uppdrag under köldknäpp

Brandbil vid brandstationen i Vasa.
Brandbil vid brandstationen i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist vasa

Kylan gör att Österbottens räddningsverk får mer arbete. Men det handlar inte nödvändigtvis om fler bränder.

Med temperaturer nedåt minus trettio grader i hela landskapet kunde man tro att räddningsverket tvingas rycka ut på fler bränder än normalt.

Men så har det inte varit hittills, enligt Jörgen Lang, ledande brandinspektör vid Österbottens räddningsverk.

- Det brukar nog märkas lite i statistiken att det brinner mer under köldknäppar eftersom det eldas mer i husen. Men just under den här köldknäppen har det inte varit så, säger Jörgen Lang.

Ledande brandinspektör Jörgen Lang.
Jörgen Lang. Ledande brandinspektör Jörgen Lang. Bild: Yle/Joni Kyheröinen ledande brandinspektör jörgen lang

Automatiska anläggningar går sönder

Däremot rapporterar han om ovanligt många falska larm. Det rör sig om brandvarnare, automatiska brandanläggningar och släckningsanläggningar.

- De reagera på kylan. Batterier tar slut, vilket leder till att vi kallas ut. Brandanläggningar larmar i kylan trots att det inte brinner och släckningsanläggningar kan börja läcka, säger Jörgen Lang.

"Elda försiktigt"

När det är så pass kallt som det är tar folk till ovanliga metoder för att få värme i sina hus. Det kan hända att de eldar i kaminer som inte har använts på många år.

- Då bör rökgången först kontrolleras av sotare, säger Lang som påminner om att kaminer inte ska eldas på fel sätt.

- Till exempel ska en ackumulerande spis inte eldas för hårt. Den kan bli överhettad. Vanligtvis får man bara fylla på ved två eller tre gånger. Sedan ska man låta elden falna, säger Jörgen Lang.

"Mixtra inte med säkringarna"

Det händer också att elsystem överbelastas när man ställer in extra element som går på ström.

- Det är speciellt vanligt i äldre hus med gamla elsystem. De kanske inte klarar det stora effektbehovet och då går säkringarna. Det är inte mycket att göra åt det. Man ska i alla fall inte gå och modifiera säkringarna. Det kan bli riktigt farligt, säger Jörgen Lang.