Hoppa till huvudinnehåll

Snökanon förlänger skidsäsongen i Söderkulla

Skidåkarna i Sibbo har fått en ny bästis, en egen snökanon. Tack vare den går det nu att skida på det en kilometer långa skidspåret i Söderkulla.

Två traktorer med släp brummar på vid den stora högen med konstsnö en bit inne i skogen. På kvällstid har Sibbo-Vargarna skjutit snö som kommunen sedan transporterar ut i spåret.

Sam Fransman med snömaskinen
Sam Fransman siktar på Vasaloppet. Sam Fransman med snömaskinen Bild: Yle/Jeanette Winberg sam fransman

Snökanonen har länge stått överst på vår önskelista, säger Sam Fransman från idrottsföreningen.

- Här i södra Finland är en kanon ett måste för att vi alls ska kunna ha en vettig skidsäsong. Nu lägger vi ett 30 centimeter tjockt botten som kommer at hålla långt in på vårvintern.

Enligt Fransman har det tagit 25 år för Sibbo-Vargarna och Sibbo kommun att få till stånd ett fungerande samarbete kring att lägga spår med konstsnö.

- Föreningen har köpt snökanonen och ställer upp med talkokrafter, kommunen sköter om att göra spåret.

skidspår lagas
skidspår lagas Bild: Yle/Jeanette Winberg sibbo skidspår

Det handlar inte om någon liten investering för idrottsföreningen. Den tio år gamla snökanonen kostade 10 000 euro. Hälften av den summan har sponsorer stått för.

- Nu kan både vi aktiva skidåkare och alla motionärer få en mycket längre säsong. Skidspåret på en kilometer lämpar sig bra för alla slags skidåkare.

Trots den hittills dåliga skidvintern har Sam Fransman redan hunnit skida omkring 500 kilometer. Mer behövs för säsongens höjdpunkt, Vasaloppet.

Bjarne Ståhl
Cirka 12 timmar har det tagit för två traktorer, en lastare och en spårmaskin att lägga den första delen på 800 meter, säger Bjarne Ståhls från Sibbo kommun. Bjarne Ståhl Bild: Yle/Jeanette Winberg bjarne ståhl

Medan Sibboborna kan fräsa på i skidspåret får Borgåborna ännu vänta några dagar. Vid Aurorahallen i Kokon jobbar staden som bäst med att lägga spår.

- Om allt går väl har vi till veckoslutet en slinga på en kilometer som kan användas, säger Tage Lönnroth som ansvarar för friluftsområden.

Också här är det konstsnö som gäller.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland