Hoppa till huvudinnehåll

Tegelbitar faller från kyrkan i Kristinestad

Kristinestads kyrka
Kristinestads kyrka. Kristinestads kyrka Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kyrkrenovering

Kristinestads kyrka är ingärdad med skyddsstängsel. Tegelstenarna krackelerar och flisor och bitar ramlar ner. Kyrkan ska småningom renoveras.

Kyrkorådet hoppas på planeringsanslag för kyrkan i Kristinestad och valde nyligen planerare för kyrkrenoveringen. Planeringen ska göras grundligt, står det i protokollet, och bara den beräknas ta ett år.

- Det kommer nog att se så här ut i flera år, säger pensionerade kyrkoherden Lars Nisula.

Lars Nisula
Lars Nisula. Lars Nisula Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestads kykra

Grävmaskiner i kyrkan

Kyrkan har varit Lars Nisulas arbetsplats i många år. Han har redan upplevt en stor renovering, då hela kyrkan revs upp inuti.

- Hela golvet togs ut, här var grävskopor inne i kyrkan. Det var som en simbassäng mera än en kyrka då, säger Nisula.

Den här gången är det de yttre väggarna, och som han hoppas, även taket, som ska ses över.

- Takplåten som användes när kyrkan byggdes var så tjock att den inte gick att böja fler än en gång vid fogarna. Därför har vatten kunnat ta sig in över fogarna, säger Nisula.

Vått sågspån blir tungt

Som isoleringsmaterial på vinden har man använt sågspån. Det gör honom lite orolig.

- Det blir väldigt tungt när det blir vått. Vid förra kyrkrenoveringen fick man lov att åtgärda ett ställe där bakom de där bägge pelarna. Där var taket ruttet. Men det var bara det stället som var drabbat.

Tidens tand smular sönder teglet

Kyrkan i Kristinestad byggdes år 1895. Tegelstenarna är lika gamla och handslagna. Det är alltså inte så konstigt om de nu börjar ge efter för tidens tand, menar Nisula.

- Alla stenar är säkert inte lika hållbara. Efter så lång tid tränger vattnet in i stenarna och spränger dem. De ramlar inte hela ner utan i bitar.

Även vid förra renoveringen fixades fasaden. Då borrades alla trasiga stenar bort.

- Men det har gått 15 år. Jag vet inte om folk har fått delar av stenarna på sina bilar, eller om de bara har sett att det ligger bitar på marken. Men åtminstone ser det ut som om det har hänt en olycka när det är staket runt kyrkan och det är avstängt.

Kristinestads kyrka
Kristinestads kyrka. Kristinestads kyrka Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestads kyrka

Kyrkan används som vanligt

Kyrkan är ingalunda stängd trots skavankerna. Gudstjänster hålls i vanlig ordning. Hur det sedan mera exakt blir i praktiken när byggarbetena kommer igår är inte klart.

- Antagligen går kyrkan att använda hela tiden, misstänker jag. Men det är klart att man inte kan ha en begravning här när de håller på och lagar plåttak, säger Nisula.

Strax före nyår valde gemensamma kyrkorådet i Kristinstad planerare för renoveringen. Till huvudplanerade valdes Aitoaho & Viljanen.

Den totala kostnadskalkylen för planeringen är 152 000 euro.

Läs också