Hoppa till huvudinnehåll

Beskedet ur statsministern med tång: "Det behövs inga gatupatruller"

Statsminister Juha Sipilä (C) har igen i dag tvingats svara på frågan om vad han anser om gatupatruller. Nu säger statsministern att han uttryckligen fördömer främlingsfientliga gatupatruller och att sådana inte behövs i Finland. Men på frågan om gatupatruller borde förbjudas vill inte Sipilä ge något svar.

Finansminister Alexander Stubb har redan hunnit meddela att han anser att rasistiska gatupatruller borde förbjudas. Så långt verkar statsministern inte vara beredd att gå.

Svaret kom med tång

Inte var det var heller lätt att få besked av statsministern vad han anser om gatupatrullerna, men det kom med tång.

- Gatupatruller behövs inte. Upprätthållandet av ordningen ansvarar polisen för, svarade statsminister Juha Sipilä.

Borde gatupatrullerna förbjudas?

- Upprätthållandet av ordningen ansvarar polisen för, upprepade Sipilä.

Borde gatupatrullerna förbjudas?

- Inte frivilligverksamheten, svarade statsministern och vägrade utveckla sin tankar längre.

Något bra betyg blir det inte. Han har varit otydlig i en principiellt mycket viktig fråga.
― Carl Haglund, SFP

"Statsministerns svaga punkt är värdefrågorna"

I går fick statsministern hård kritik för sina vad som kallades vaga uttalande om gatupatruller. Då konstaterade Sipilä att det väsentliga är vad gatupatrullerna gör, och han drog paralleller till föräldrar som för sina barn till olika hobbyer.

Det här uttalandet upprörde De grönas ordförande Ville Niinistö.

- Statsministern verkar ha en svag punkt när det kommer till värdefrågor, sade Niinistö. Han försöker balansera så bra att han säger absolut ingenting. Och det är inte acceptabelt då det handlar om rättsstatens och demokratins grundprinciper, sade Niinistö.

Juha Sipilä betonar att det är polisens sak att sköta ordningen i Finland, och ingen annans. Där har jag inte ändrat åsikt, sade han i riksdagen i dag. Medborgaraktivitet kunde hellre satsas på att integrera asylsökande, säger han.

"Inget bra betyg för statsministern"

I ett gemensamt uttalande med Svenska Folkpartiets ordförande, Carl Haglund krävde Niinistö att statsministern ska förklara sig.

Upprätthållandet av ordningen ansvarar polisen för. ― Juha Sipilä svarar på frågan om gatupatrullerna borde förbjudas

Niinistö och Haglund ville att statsministern skulle komma med ett entydigt ställningstagande där han klart tar avstånd från rasistiska gatupatruller. Carl Haglund ger ett ganska dåligt betyg för dagens förklaringar.

- Det är tyvärr så med vår statsminister att man måste avkräva honom ställningstaganden i värdefrågor. Jag skulle vilja att han spontant skulle ta ställning i värdefrågorna då de kommer, säger Haglund. Annars kan det tolkas som att det finns utrymme för engagemang med rasistiska förtecken.


Vilket betyg ger du statsministern i dag? Han säger att gatupatrullerna inte behövs, men är väldigt otydlig med om de borde förbjudas?

- Något bra betyg blir det inte, säger Haglund. Han har varit otydlig i en principiellt mycket viktig fråga. Men vi ska hoppas det blir bättre.

Också finansminister Alexander Stubb (Saml) uttalade sig om gatupatruller i dag.

Sannfinländarnas riksdagsgruppsordförande Sampo Terho säger å sin sida att vi inte kan förbjuda gatupatrullerna. Terho utgår då ifrån att gatupatrullerna kontaktar myndigheterna när det behövs.

- Jag tycker att regeringen har varit ganska tydlig i frågan. Man vill att säkerhetsmyndigheterna fortsättningsvis har ansvar i frågan. Men både invandrare och finländare har rätt att röra sig på gatorna, det kan ingen regering ta ifrån dem, sade Terho i Yles tv-program A-studio på onsdagen.

SFP:s ordförande Carl Haglund deltog i diskussionen med Terho och upprepade sin åsikt att regeringens ståndpunkt i frågan förblivit oklar och att det är problematiskt att inte regeringen visar upp en enad front i den här känsliga frågan.