Hoppa till huvudinnehåll

Bro eller tunnel mellan Pargas och S:t Karins?

Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins.
Ska här gå en bro eller tunnel mellan Pargas och S:t Karins? Rävsundsbron mellan Pargas och S:t Karins. Bild: YLE/Linus Hoffman rävsundsbron

Rävsundsbron, som binder ihop Pargas och S:t Karins, är livsviktig - det budskapet kommer industrin i Pargas med.

Den drygt 50 år gamla brons dagar börjar vara räknade, och om något skulle hända med bron så blir det snabbt produktionsstopp, konstaterar man vid Nordkalk.

På onsdag kväll ordnas en diskussion i Pargas stadshus om vilka planer myndigheterna har för att ersätta bron. Med på mötet är representanter från Närings-, trafik- och miljöcentralen, Pargas stad och industrin.

Alternativen för att bygga en bro eller en tunnel kommer att presenteras. Enligt planerna skulle den nya bron eller tunneln byggas nära den nuvarande bron.

I december uppgav NTM-centralen att man gjort skisser för en ny bro. Den skulle kosta mellan 27 och 35 miljoner euro, vara 500 meter lång och ha en fri höjd under bron på 16-18 meter. Men också tunnelalternativet utreddes.

Klart sedan tidigare är den nuvarade Rävsundsbron kommer att rivas. Myndigheterna hoppas att den nya förbindelsen mellan Pargas och S:t Karins är färdig om tio år.

Mötet i Pargas stadshus börjar kl.18 på onsdag 13.1.2016.

Läs också