Hoppa till huvudinnehåll

Efter paus på över 40 år: HIFK grundar fotbollslag för damer

Snart får Stadin Kingit nya lag att heja på. HIFK supportrar Stadin Kingit på match i Lahtis Bild: Yle/Patrik Skön fotboll,hifk,supportrar

Det borde kanske inte kunna vara en nyhet anno 2016 men det är det ändå: Efter en paus på över 40 år grundar HIFK ett fotbollslag för damer.

Senast HIFK hade ett lag med i damserien var i början av 1970-talet. Då hette laget HIFK:n mimmit och som bäst vann man silver i en cup som motsvarade den högsta nivån.

Nu har lagets namn bytt till Stadin Mimmit. Egentligen är det frågan om tre olika lag som alla går under samma namn. Lagen börjar i diverse lägre serier med sikte på att ta sig till samma nivå där HIFK:s herrar spelar.

– Vårt mål är att nå så högt som möjligt. Herrlaget steg också snabbt till ligan, säger projektchefen Raakel Koittola till Helsingin Uutiset.

Det första målet för Stadin Mimmit är att nå division ett år 2017.

Se här ett Yle Arena-klipp från 1971 när HJK:s och HIFK:s damer drabbar samman.


 • De som åker färja älskar färjkarlarna

  Finnferries personal får beröm i kundnöjdhetsundersökning.

  Personalen på landsvägsfärjorna och förbindelsebåtarna i Åboland är vänlig, smidig och förtroendegivande. Det är färjeföretaget Finferries som undersökt hur nöjda resenärerna är.

 • När startar västmetron? Se presskonferensen direkt!

  Västmetrobolaget informerar om tidtabellen.

  I dag på fredagen torde startdatumet för västmetron från Gräsviken i Helsingfors till Mattby i Esbo klarna. Västmetrobolaget håller en presskonferens som kan ses direkt på Arenan.

 • Domstol upphävde Borgås beslut om restaurangflotte på ån

  Nämnd måste behandla Wilhelm Å på nytt.

  I somras fattade stadsutvecklingsnämnden i Borgå beslut om att en del av restaurangen Wilhelm Ås flytande uteservering måste rivas. Helsingfors förvaltningsdomstol upphäver nu det här beslutet.

 • Växlande väder är en utmaning för vägunderhållet

  Entreprenörerna har ansvaret för saltning och snöplogning.

  Yrkeschaufförer i Österbotten är upprörda över att vinterunderhållet på riksväg åtta enligt dem sköts dåligt. Anders Östergård på Närings-, trafik- och miljöcentralen säger att vägunderhållet i höst och vinter har varit extra utmanande på grund av det omväxlande vädret.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Inför måndagslotteriet – så fortsätter Europa League

  I vår gör 32 lag upp om Europa League-bucklan.

  I Europa League-slutspelet gör 32 lag upp om segern och på måndagen ska sextondelsfinalerna lottas. Från Europa League-gruppspelet har 24 lag tagit sig vidare och kompletteras av de åtta grupptreorna från Champions League.

 • I Mourinhos frysbox – nu räddade han United

  Tidigare utfrysta Henrikh Mkhitaryan frälste storklubben.

  Manchester Uniteds avancemang i Europa League var inte säkrat inför sista omgången. I urusla förhållanden slog United Zorja Luhansk – och det var tidigare utfrysta Henrikh Mkhitaryan som frälste storklubben.