Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen ska granska Polen

Demonstrationer för demokrati i Polen i januari 2016
Demonstrationer för demokrati i Polen i januari 2016 Bild: EPA demonstrationer

EU-kommissionen inleder en preliminär granskning av Polen och om landets regering åsidosätter EU:s grundläggande värderingar. Det innebär att EU aktiverar det så kallade rättsstatsramverket för första gången.

Det beslöt EU-kommissionen i dag efter det man kallar för en utförlig diskussion.

Enligt kommissionens viceordförande Frans Timmermans gäller granskningen i första hand den polska regeringens beslut beträffande landets författningsdomstol.

- Vi vill granska om den polska regeringens beslut åsidosätter EU:s grundläggande principen om rättstaten. Det här är något vi ser allvaligt på.

Den nya polska regeringen har genomdrivit en reform som begränsar författningsdomstolens makt och dessutom har det ärkekonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) bytt ut och tillsatt egna domare i författningsdomstolen.

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans
Frans Timmermans EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans Bild: EPA frans timmermans

Också den nya medielagen ska diskuteras

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans säger att även den nya medielagen kommer att diskuteras med den polska regeringen. Den nya lagen ger regeringen kontroll över public service-bolag där ledningen numera utses av Polens finansminister.

- Vi vill höra hur den polska regeringen motiverar de beslut den tagit och hur besluten överensstämmer med EU:s grundläggande värderingar.

Timmermans skickade i slutet av förra året två kritiska brev till den polska regeringen. Den polska regeringen har svarat men svaren lämnade mycket att önska.

- Jag tror att den polska regeringen vill ha en dialog trots tonen i det brev jag mottagit. Och jag tror att dialogen ger resultat, ser framemot att börja diskutera med Polen, sade Timmermans i Bryssel efter kommissionsmötet på onsdagen.

"Atombombsparagrafen" kommer knappast att utnyttjas fullt ut

Den dialog som Timmermans talar om är den är det första steget i en process som kan leda till varningar och rekommendationer.

Om Polen inte följer rekommendationerna kan landet i sista hand fråntas rösträtten i ministerrådet. Men den åtgärden, som kallas för "atombombsparagrafen", förutsätter enhällighet och Ungern har redan meddelat att man kommer att motsätta sig sanktioner mot Polen.

EU-kommissionens beslut om preliminär granskning innebär alltså ändå att EU-kommissionen för första gången aktiverar den mekanism, det "rättsstatsramverk" som introducerades i fjol. Det skedde efter att kommissionen beskylldes för att ha förhållit sig allt för lamt gentemot Ungern och de reformer som genomfördes där och som i stora delar av EU anses strida mot demokratiska grundvärderingar