Hoppa till huvudinnehåll

Fem Morricone-låtar du måste kunna för veckans pubquiz

Kurt Russel och Samuel L. Jackson i The Hateful Eight
Ennio Morricone har gjort musik till The Hateful Eight. Han är ett givet tema i veckans pubquiz. Kurt Russel och Samuel L. Jackson i The Hateful Eight Bild: © The Weinstein Company. All Rights Reserved. the hateful eight

Filmmusiklegenden Ennio Morricone är aktuell igen. Ifall du gillar pubquiz och frågesporter ska du memorera de här fem låtarna.

Regissören Quentin Tarantino och filmmusiklegenden Ennio Morricone fortsätter sitt samarbete i The Hateful Eight. Ennio Morricone är det självklara valet för en westernfilm, men det har funnits hinder på vägen. Efter Quentin Tarantinos senaste film, Django Unchained, förklarade Ennio Morricone att han aldrig mer tänkte jobba med regissören som gör så blodiga filmer. Det grälet har herrarna nu lagt bakom sig.

Ennio Morricones filmmusik är legendarisk, speciellt inom westerngenren. Han är precis lagom känd och ändå okänd för att ständigt dyka upp i frågesporter.

För att klara Morricone-frågorna i veckans pubquiz behöver du bara känna igen de här fem låtarna.

1. Huvudtemat från A Fistful Of Dollars (1964)

Lågbudgetfilmen A Fistful Of Dollars blev en succé och definierade sphagettiwestern som genre. Det sägs att efter den här filmen kunde westernregissörerna antingen hosta upp de pengar som behövdes för att hyra Morricone eller betala någon som kunde imitera hans musik. För pubquizen gäller det att komma ihåg att Sergio Leone regisserar och att Clint Eastwood spelar huvudrollen. Det är oftast så.

Den som vill lägga en extra bit trivia på minnet kan komma ihåg att filmen på många sätt är en ny version på Akira Kurosawas samurajfilm Yojimbo.

2. Fickuret från For A Few Dollars More (1965)

Det här är inte huvudtemat från For A Few Dollars More, men snutten som spelas ur ett fickur är enkel att komma ihåg. Bartendern tycker att det är en perfekt scen att använda i veckans pubquiz. Visst låter det som om något kommer att hända när fickuret som spelar den här visan stannar?

Visst låter det som om någon kommer att bli skjuten?

3. Huvudtemat från The Good, The Bad And The Ugly (1966)

Det här är den avslutande filmen i Sergio Leones dollartrilogi. Regissören och Ennio Morricone kände faktiskt varandra sedan barndomen, de gick i samma skola.

Huvudtemat från The Good, The Bad And The Ugly är bekant för de flesta. Kanske hjälper det att tänka på den berömda tremannaduellen i slutet av filmen där musiktemat återkommer.

4. Harmonikan från Once Upon A Time In The West (1968)

Trudelutten som spelas på en harmonika genom hela Once Upon A Time In The West är perfekt trivia.

Tänk på öppningsscenen där Charles Bronson hoppar av tåget och spelar på sin harmonika.

5. Italienska från Django Unchained (2012)

Låten Ancora Qui var Ennio Morricones bidrag till Django Unchained från 2012.

Bartendern räknar förstås med att du ska komma ihåg att det var Ennio Morricone som komponerade den tillsammans med den italienska sångerskan Elisa Toffoli.