Hoppa till huvudinnehåll

Film ska motarbeta kulturkrockar i Kristinestad

För att undvika kulturkrockar ska nyanlända asylsökande i Kristinestad ta del av en instruktionsfilm om hur man beter sig i Finland.

Allt är inte självklart för alla. Man köar till affärens kassa, man går inte i bredd över hela trottoaren och det är viktigt att hålla tidtabeller.

Vardagliga saker

Bland annat det tas upp i filmen som ska visas för nyanlända asylsökande i Kristinestad.

- Det är vardagliga saker vi vill lyfta fram, som vi märker att de inte alltid förstår. Det är ganska naturligt när man kommer till ett helt nytt land. Vi som är här tror att alla ska veta hur man ska bete sig direkt man kommer hit, säger ungdomssekreterare Harriet Lindelöf-Sahl.

Inte okej att fotografera flickor på stan

Det har också hänt att asylsökande fotograferat unga flickor ute på stan. I filmen tar man upp att sånt inte är okej och att man måste be om lov.

- Flickor står ju ibland och hänger i grupp och då kanske pojkarna tar fram sin telefon och tar en bild. Kanske man också frågar om lov men det behöver inte betyda att flickorna förstår och så ställer man sig bara där och tar en bild, säger Lindelöf-Sahl.

Det här har kommit till hennes kännedom via Heshmat Nuri och Hosein Jafari. De tog initiativet till att göra en film och de har redan bott i Finland i flera år.

- Det är harmlöst men det är inte rätt. Man gör inte så i Finland, säger Lindelöf-Sahl.

- Vi hade en dag när vi gick igenom vad som är godkänt i finska samhället och att kvinnor har samma rättigheter. Då tog vi också upp det här med att man inte går och fotar hur som helst.

Det är dock inget utbrett problem enligt Lindelöf-Sahl. Några grövre övertramp eller trakasserier har inte nått hennes öron.

- Flickorna i ungdomsrådet bad oss säga att de ska sluta busvissla efter dem. Men nog gör ju finländska pojkar det också.

Harriet Lindelöf-Sahl och Heshmat Nuri.
Harriet Lindelöf-Sahl och Heshmat Nuri. Harriet Lindelöf-Sahl och Heshmat Nuri. Bild: Yle/Joni Kyheröinen heshmat nuri

Asylsökande ska snabbt lära sig reglerna

Idén till en film fick man redan för ett halvt år sen men nu har man börjar förverkliga den. Filmar gör Josefin Rönnqvist, som studerar mediekultur på Arcada.

- Målet är att skapa en vänlig atmosfär mellan stadens invånare och att nya asylsökande snabbt ska lära sig vilka regler som gäller i Finland, säger Hosein Jafari.

- Vi gör den här filmen för att de ska lära sig vad man har för system i Finland, säger Heshmat Nuri.

Som statister i filmen fungerar några ensamkommande pojkar.

- Vi har filmat i ett par veckor och det har varit 20 grader kallt. En eloge åt dem för att de orkade vara med, säger Lindelöf-Sahl.

Josefin Rönnqvist, mediekulturstuderande på Arcada, har gjort instruktionsfilmen för asylsökande i Kristinestad.
Josefin Rönnqvist. Josefin Rönnqvist, mediekulturstuderande på Arcada, har gjort instruktionsfilmen för asylsökande i Kristinestad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen josefin rönnqvist

Reflexer och trafikfrågor

Annat som det kommit klagomål om är att alla inte förstår att använda reflex i mörkret.

Trafikreglerna har också orsakat problem: Det finns övergångsställen där man får korsa gatan.

I filmen tar man också upp att man inte ska prata i telefon på bio, på konserter eller i skolan.

Att komma i tid tycks också vara problematiskt för vissa. Lindelöf-Sahl har påpekat att man till och med kan förlora jobbet i Finland om man inte är i tid.

- Har man bokat in volleyboll mellan fyra och sex ska man inte komma dit halv sex och tro att man får spela till halv åtta. Så har det varit ibland.

Var och en kan bidra

I dagsläget finns det kring 350 asylsökande i Kristinestad.

- Det är viktigt att vi visar dem hur vi lever och att vi tar med dem i vår kultur. Hur ska de annars lära sig? Det är fel att bara kräva att de ska veta. Vi måste visa dem. Var och en kan göra det i affären eller på stan, säger Lindelöf-Sahl.

Filmen ska till en början visas för asylsökande i Kristinestad. Om det finns intresse även utanför staden kan det hända att filmen sprids.

Den korta filmen på cirka 15 minuter ska vara klar i februari.