Hoppa till huvudinnehåll

Kekki: Alla lag lever för segrar

Finland-Italien, 13.1.2016
Femte gången gillt för Finland i VM-kvalet. Finland-Italien, 13.1.2016 Bild: Yle/Kristian Karlsson fin-ita

Tack vare den knappa hemmasegern med 26-25 över Italien uppnådde Finland sitt minimimål i VM-kvalet. Enligt landslagstränaren Kaj Kekki var det extremt viktigt för laget, inte för honom personligen.

Efter att Italien utjämnat till 25-25 på straff så tog Kaj Kekki timeout och satsade på sju utespelare då målvakten Tuomas Laitinen stannade på bänken.

– Jag satsade på tre modiga killar på nio meter. Benny Broman, Sundberg och Tamminen vara alla beredda att avgöra. Då italienarna rusade mot Tamminen så fick Koljonen en tillräckligt stor vinkel, säger Kekki till Yle Sporten efter att det värsta adrenalinet lagt sig.

Var du överraskad att Tamminen valde att spela vidare till Koljonen?

– Med tanke på hur lite tid som fanns kvar så är svaret nej. I början av matchen skulle han ha skjutit själv. Jag skulle inte ha satt in honom om jag inte vetat att han är en vinnarskalle som även spelar för laget.

Överlag ingen höjdare till match

I första halvlek ledde Finland med tre mål vid tre tillfällen. Efter att det stod 12-12 i paus så tappade Finland sitt spel helt och hållet under den första kvarten av andra halvlek.

– Vårt anfallsspel var alldeles hemskt för att uttrycka det milt. Sen tog vi utvisningar och tappade enkla bollar då vi valde att plocka ut målvakten under utvisningarna.

Italienarna straffade Finland genom att sätta tre mål i tom bur och ledde som bäst med 22-17.

– Tajmningen och avstånden mellan spelarna stämde inte. Jag medger att vissa spelare var trötta då vi valt att träna relativt hårt under hela tiden som landslaget varit samlat. Det har varit en medveten risktagning att köra hårt på träningarna, säger Kekki som ändå lovar att det blir lugnare takter i samband med EM-kvalmatcherna mot Luxemburg i april.

Kekki betonar segerns betydelse

Hur nöjd är du med matchen?

– Med segern är jag givetvis väldigt nöjd. Alla som sysslar med lagidrott vet att det är för segrarna vi lever. Det delas inte ut några stilpoäng i handboll och speciellt herrhandboll på internationell nivå är ofta man mot man stångande.

Vad betyder segern för dig personligen?

– Personligen betyder den inte mycket men för laget var den viktig. Nu fick vi välkommet självförtroende som behövs direkt på söndag då vi avslutar kvalet borta mot Österrike.

Vilka spelares insatser värmde idag?

– Till att börja med vill jag nämna försvaret. Vi släppte 25, men tre av dem kom i tomt mål. Sen vill jag lyfta fram Joacim Broman som satte några viktiga mål fast han fick sparsamt med speltid. Även Ian Martin kan vara riktigt nöjd med vad han uträttade då han kom in, säger Kekki om Sjundeå IF-spelaren som gjorde sin landslagsdebut och stod för ettt mål i numerärt underläge.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport