Hoppa till huvudinnehåll

Laura Johansson: Jag är rädd för rasisterna

laura johansson är rädd för rasister
Företagaren Laura Johansson är rädd för rasisterna. laura johansson är rädd för rasister Bild: Mattias Fagerholm porträtt,laura johansson

Laura Johansson är rädd för människor som bygger upp gatupatruller och som hellre vill härja och hota, än föra en konstruktiv diskussion om invandringen.

Det här fick hon erfara när hon tog del av infotillfället om flyktingar i stadshuset i Pargas. Dit kom rasistiska personer vars främsta målsättning var att störa och skapa oreda. Laura Johansson är hemma i Pargas, men hon bor nu i Vanda.

- De betedde sig hotfullt och skrek och hade sig.

Laura säger att de här personerna som beter sig rasistiskt är mobbare och skrämmande personer. Och hon är lite rädd för att gå ut och tala om det här. Hon skulle vara ännu mera rädd om hon fortfarande bodde i Pargas.

- Jag är rädd för att de här rasisterna ska komma och skada min familj, mina vänner eller mig själv.

- De här personerna är rasister som hittar på olika orsaker att bråka nu när det har kommit asylsökande till orten. De vill få sin röst hörd och de vill kanske få fler anhängare. De vill visa att de är starka.

Allt polariseras i dessa tider

Laura Johansson säger att det som är typiskt för den här tiden är att allt polariseras.

- Varför kan vi inte bara diskutera med varandra helt sansat? Varför ska det skrikas om allting?

Varför ska det skrikas om allting?

Laura Johansson är proffs på kommunikation och hon känner att folk inte riktigt ännu har lärt sig hur man ska bete sig i sociala medier. Allting polariseras, dels beror det på att det är kärva tider och oron ökar i samhället, dels också på att folk är ovana med sociala medier.

- Folk som kan bete sig i verkliga livet tar inte med sig det till nätet. Det blir mycket starkare ord till och med på Facebook där man skriver med sitt eget namn. Folk som är helt vettiga i livesituationer, kan bli helt rabiata i sociala medier.

Folk som kan bete sig i verkliga livet tar inte med sig det till nätet.

- Jag tror att också de sansade människorna har radikaliserats lite. Eftersom rasisternas röster är så starka, så tar också de toleranta till hårdare toner för att försvara sina värderingar. Alla verkar gå med i samma råa jargong. Om alla i stället skulle hållas någonstans i mitten och vara sansade, kunde läget vara lite lugnare.

- Då skulle det vara lättare att få till stånd en vettig diskussion.

Medierna borde sluta jaga klick

Laura Johansson lyfter också fram mediernas ansvar.

- Vi borde också kunna rapportera mer sansat om de här frågorna i stället för att skapa stora rubriker. I jakten på klick skriver vi raffigt och kanske onödigt vasst och försöker skapa motsättningar också där de inte finns. Visserligen är konkurrensen hård och kampen om publiken stor, men medierna har också att ansvar att inte öka radikaliseringen.

Medierna har också att ansvar att inte öka radikaliseringen.

- Beslutsfattarna måste också ta sitt ansvar och säga rakt ut vad de menar i stället för att uttrycka sig flummigt.

Polisens kommunikation har inte heller varit helt optimal på sistone, säger Laura Johansson:

- Det verkar som att polisen inte riktigt har en kommunikationsstrategi, eller kommunikationsplan vilket de nog skulle behöva.

Vad skulle du göra om du fick jobbet som polisens kommunikationskonsult?

- Jag skulle se till att man har en talesman som uttalar sig i offentligheten så att polisens budskap är tydligt. Det kan inte vara så att poliser på olika håll ger uttalanden enligt vad de tycker. Linjen borde vara tydlig och klar.

Det kan inte vara så att poliser på olika håll ger uttalanden enligt vad de tycker.

Vad borde hända nu för att vi inte ska vara så rädda?

-Vi borde sluta lyssna på rasister. Sluta lyssna på extremister oberoende av om de är höger eller vänster. Vi borde hitta ett gemensamt mål som vi alla kan jobba för. De flesta som är kritiska till invandring är inte rasister, de är bara oroliga för om vi ska klara av det här. Men deras röst blir inte hörd när det är de radikala som för mest oljud.

Vad ska vi göra för att deras röst ska bli hörd?

- Alla bör ta sitt ansvar. Medierna ska sluta jaga klick, politikerna och polisen ska bli bättre på att kommunicera. Och vi alla ska lära oss att inte skrika ut våra hårdaste åsikter i sociala medier. Men vi är ju människor, så vi har en lång väg dit.

Och vi alla ska lära oss att inte skrika ut våra hårdaste åsikter i sociala medier.

Kommissarie Stephan Sundqvist säger att polisen följer utvecklingen med gatupatrullerna och kommer att ingripa effektivt om det förekommer problem.