Hoppa till huvudinnehåll

Lavin dödade två franska skolelever

Karta visar Les Deux Alpes i Frankrike.
Karta visar Les Deux Alpes i Frankrike. Bild: Yle skolbarn i lavin

Tre personer har omkommit i en lavin vid Les Deux Alpes i Isère i Frankrike. De skidade i en backe som var stängd på grund av den höga lavinrisken.

Snöskredet inträffade vid 16-tiden lokal tid i en skidbacke som är en så kallad svart pist, alltså klassad som en mycket svår backe.

Tillståndet för tre skadade är kritiskt. De skadade har förts till sjukhus i Grenoble.

Gruppen som drabbades utgjordes av nio tonåriga skolelever från Lyontrakten samt deras lärare. Två av de omkomna är tonåringar och de tre svårt skadade likaså.

En 14-årig pojke dog på platsen och en flicka dog senare på sjukhuset. Den tredje omkomna är en ukrainsk man som turistade i området.

Tre av skoleleverna samt deras lärare var medvetslösa då de grävdes fram från snömassorna.

Tiotals fjällräddare med sökhundar letade under onsdagskvällen efter överlevande i snömassorna. Också helikoptrar med värmekameror deltog i räddningsoperationen.

Pisten var stängd

Under de senaste dagarna har det snöat ymnigt i området och risken för laviner har ökat efter en långsam start på vintern med brist på snö. Lavinen som drabbade backen på onsdagen var 20 meter bred och 300 meter lång, säger snö- och lavinexperten Dominique Letang till nyhetsbyrån AFP.

- Risken för en lavin var 3 på en skala som går upp till 5. Pisten var inte öppen eftersom där inte var tillräckligt med snö. Den var inte i sådant skick att det gick att skida där, säger Letang ytterligare.

Ytterligare fyra personer har dött i laviner i Frankrike sedan januari. Varje år dör tiotals personer i laviner, under säsongen 2014/2015 dog minst 45 personer. Den allvarligaste lavinolyckan inträffade 1970 i Val d'Isere. Då dog 39 personer.