Hoppa till huvudinnehåll

Multiexponeringar gjorde Ekenäsfotografen världsberömd

Fotografen Christoffer Relander
Fotografen Christoffer Relander Bild: Anders Lönnfeldt/Outhouse media christoffer relander

Han beskriver det som on/off – språnget från att vara en närmast okänd fotograf från Ekenäs till att internationella medier från USA till Kina uppmärksammade hans multiexponeringar. Föga anade Christoffer Relander vad som skulle komma den där dagen år 2012 då hans webbplats kraschade.

År 2012 var Christoffer Relander i början av sin karriär som fotograf. Det var relativt kort tid sedan han hade gått från att vara hobbyfotograf till att försöka leva på kameran. Han hade precis tackat nej till ett assistentjobb i Helsingfors, var inne i en något dålig period professionellt och uppdaterade sin webbplats i hopp om mera jobb närmare Ekenäs, där han bor.

– Jag hade börjat göra multiexponeringar för min egen skull och tänkte att jag kunde ladda upp några sådana för att visa en litet mer personlig sida av mitt fotograferande, säger Relander.

Några dagar senare kraschade hans webbplats under den massiva tillströmningen av nya besökare.

– Mina bilder hade blivit publicerade på några stora konstbloggar, och därifrån blev det en snöbollseffekt med intervjuer i LA Times och Huffington Post, minns Relander.

Konstfotografi av Christoffer Relander
Bark av Christoffer Relander Konstfotografi av Christoffer Relander Bild: Christoffer Relander konstoforografering

Multiexponeringar i kameran vinner bildbehandling

Den teknik Relander använder mest är multiexponeringar, där flera bilder kombineras. Under filmtiden exponerade man helt enkelt filmen flera gånger utan att dra rullen tillbaka, men detsamma går att göra också digitalt.

– Jag har gjort mina multiexponeringar i kameran, för att jag tycker att processen är rolig, det ska vara intressant. Om någon frågar mig är det roligare att berätta om hur jag jobbar i kameran än att säga att jag tog två bilder, gjorde ett filter av den ena i Photoshop och lade ihop dem, säger Relander.

Multiexponeringar har gjorts nästan lika länge som det funnits kameror och film. Relander är ingalunda ensam om att använda tekniken.

– För mig var det bra att jag började när digital multiexponering var ganska nytt, konstaterar han.

Konstfotografi av Christoffer Relander
Valdemar av Christoffer Relander. Konstfotografi av Christoffer Relander Bild: Christoffer Relander old man

Skogen är bästa studion

Relander fotograferar ofta människor och natur.

– Naturen för mig är en form av trygghet. Jag växte upp på landet utanför Ekenäs och har varit mycket i skogen. När man gör experimentell foto är naturen mångsidig, det är en fin studio att jobba i. Det bästa med att vara helt ensam ute i skogen är att man inte har någon press på sig, man kan ta hur mycket skitbilder som helst utan att känna sig dålig.

Konstfotografi av Christoffer Relander
An autumn evening av Christoffer Relander. Konstfotografi av Christoffer Relander Bild: Christoffer Relander in-camera

Se mer av Christoffer Relanders arbete i tv-serien Klick den 15.1. på Yle Fem klockan 20.30. eller på Arenan. Flera bilder av Relander finns på hans webbplats.