Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen rasar mot Sipilä: "Det gäller rättsstatens grundprinciper"

Statsminister Juha Sipil (C) anländer till euroländernas toppmöte i Bryssel den 12 juli.
Statsminister Juha Sipil (C) anländer till euroländernas toppmöte i Bryssel den 12 juli. Bild: EPA/LAURENT DUBRULE juha sipilä

Statsminister Juha Sipiläs uttalande om gatupatrullerna i går får stenhård kritik av oppositionen. De Grönas Ville Niinistö säger att statsministerns flathet inte är acceptabel då det gäller rättsstatens grundprinciper.

Statsministern sa att det väsentliga är vad gatupatrullerna gör i verkligheten och talade om föräldrar som för sina barn till skola och hobbyn.

Det här är ett uttalande som bland annat har upprört De grönas ordförande Ville Niinistö..

- Statsministern verkar ha en svag punkt när det kommer till värdefrågor, säger Niinistö. Han försöker balansera så bra att han säger absolut ingenting. Och det är inte acceptabelt då det handlar om rättsstatens och demokratins grundprinciper.

I det här fallet klarar sig Juha Sipilä sämre än Sannfinländarnas Timo Soini anser Niinistö. Timo Soini tog i A-studio i går kväll tog avstånd från gatupatruller som är rasistiska, uppmanar till våld eller har emblem i stil med motorcykelvästar.

"Statsministern har inte läget under kontroll"

I ett gemensamt uttalande med Svenska Folkpartiets ordförande, Carl Haglund kräver Niinistö att statsministern ska förklara sig.

Niinistö och Haglund kräver att statsministern kommer med ett entydigt ställningstagande där han klart tar avstånd från rasistiska gatupatruller. Att olika gäng patrullerar är en helt annan sak än att till exempel gemensam kvartersövervakning av ungdomar.

Patrullering som riktar sig mot vissa befolkningsgrupper äventyrar säkerheten och ökar spänningen vilket kan leda till ökat våld.

Niinistö och Haglund anser att statsministern undvek frågan om rasistiska gatupatruller. Till exempel Soldiers of Odin-organisationen utövar inte neutral övervakning.

Statsministern kan inte likställa frivillig verksamhet och patrullering på gatorna med rasistiska motiv. Det ger ett sken av att statsministern inte har läget under kontroll.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes