Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet grep ryska IS-medlemmar

Oroligheter i Istanbul efter säkerhetspolisens räder mot misstänkta IS-aktivister.
Oroligheter i Istanbul efter säkerhetspolisens räder mot misstänkta IS-aktivister. (Arkivbild) Oroligheter i Istanbul efter säkerhetspolisens räder mot misstänkta IS-aktivister. Bild: EPA/ULAS YUNUS TOSUN istanbul

Turkiska myndigheter har gripit tre ryssar på turistorten Antalya. De misstänks för kopplingar till terrororganisationen IS. Däremot verkar gripandena inte ha direkt samband med tisdagens terrordåd i Istanbul.

Polisen i Antalya beslagtog också dokument och cd-skivor i samband med räden mot ryssarna.

Det ryska utrikesministeriet uppgav i november i fjol att 2 719 ryska medborgare hade rest till Syrien för att ansluta sig till IS. 160 av dem ska ha dödats.

En person gripen i anknytning till terrorattacken i Istanbul

Turkisk polis grep igår kväll en person i anknytning till gårdagens terrordåd i Istanbul. Det uppgav Turkiets inrikesminister Efkan Ala. Han berättade inga detaljer om den gripne.

Enligt honom har totalt 13 misstänkta IS-medlemmar gripits på olika håll i Turkiet idag. Bland dem de gripna ryssarna i Antalya. Enligt nyhetsbyrån Anatolia greps 65 människor på olika håll i landet i går. Många av dem uppgavs planera terrorattentat i huvudstaden Ankara och på andra håll i landet.

Självmordsbombaren som sprängde sig själv i luften i den historiska Sultanahmet-stadsdelen i Istanbul ska ha varit en syrier, född 1988. Det har turkiska myndigheter uppgett, men enligt turkiska medier var mannen född i Saudiarabien. Inrikesminister Ala sade att mannen inte fanns på turkiska listor för potentiella attentatsmän och att han inte heller var internationellt efterlyst.

Attentatet verkar inte ha varit riktat mot tyskar

- På basis av det vi vet om utredningen så här långt, så finns det inga tecken på att attacken skulle ha varit specifikt riktat mot tyskar, sade Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere under den gemensamma presskonferensen med Turkiets inrikesminister. Thomas de Maiziere är på besök i Istanbul idag.

De Maiziere sade också att han inte ser någon anledning för tyskar att ändra sina reseplaner vad gäller Turkiet.

På onsdag eftermiddag meddelade det tyska utrikesministeriet att alla de tio som dödades i attentatet i Istanbul var tyskar. 11 skadade vårdas på sjukhus och nio av dem är också tyskar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes