Hoppa till huvudinnehåll

Vad bör man tänka på när man åker långfärdsskridskor?

Herman Fogelberg
Herman Fogelberg har hållit på med långfärdsskridskoåkning i över 20 år. Herman Fogelberg Bild: Yle/Petter Sandelin herman fogelberg

Många rör sig på isarna i dessa tider och långfärdsskridskor har blivit allt vanligare. Ofta läser man om personer som gått genom isen. En som hållit på med långfärdsskridskor i över tjugo år är Herman Fogelberg, enligt honom är säkerheten A och O.

Herman Fogelbergs intresse för långfärdsskridskor startade för över 20 år sedan. De var ett kompisgäng som hängde på olika trender och tyckte att långfärdsskridskor var något som var värt att testa på. Efter detta har det blivit många kilometer på isarna.

- Det är en störtskön hobby. Det är härligt att åka ut på en tur och bara njuta, medan man tar långa drag med skridskorna, säger Herman.

Genom att vara på isen finns det förstås farligheter. Varje år läser man om personer som gått genom isarna på olika håll i Finland. Herman får ofta frågan om det är en farlig hobby han håller på med.

- Då frågan kommer brukar jag svara att som långfärdsskridskoåkare är man bäst utrustad om man går genom isen.

Herman har själv gått genom isen en gång när han var ute med en kompis.

- Det var 25 grader kallt och väldigt fin is, men vi var inte tillräckligt försiktiga. Vi hamnade båda två i en vindvak. Vi skrinnade för nära varandra, men jag hann se att han åkte genom isen och då hann jag svänga mig och lägga upp armarna så jag blev bara våt upp till bröstet, säger Herman.

Vad gör man då om man går genom isen?

- Behåll ditt lugn fastän det inte är så lätt alla gånger. Du kan träna på att vara i kallvatten genom att t.ex. bada isvak för att få en känsla hur det är att vara i kallvatten. Du kan också träna på att åka igenom med din kompis för att veta hur det är om det skulle hända på riktigt. Efter man har kommit upp byter man kläder och åker tillbaka samma väg som man har kommit för att där är det troligtvis bättre isar än vad det är framåt.

Vad finns det för nybörjarmisstag?

- Jag skulle inte rekommendera någon att skaffa långfärdsskridskor och bege sig ut på "säkra isar". Skaffa all utrustning, skaffa några kompisar med samma intresse, gå en kurs och åk tillsammans med någon som vet. Skaffa dig erfarenhet hur isen beter sig, även på ställen där du vet att det borde vara "säkra isar". Det finns många ställen på isen som är farliga.

Hermans tips över vilken utrustning man ska ha med sig om man börjar med långfärdsskridskor:

1. Ha med en ispik för att kontrollera tjockleken och kvalitén på isen.
2. Ha med dig isdubbar för att ta dig upp ifall du går genom isen.
3. Ha med en kastlina som du kan kasta till kompisen ifall han gått genom isen.
4. Packa ombyteskläder vattentätt.
5. Ha en tillräckligt stor ryggsäck med dig som du har det vattentäta i, som också fungerar som en flytväst. Du ska ha ett grenband så att inte ryggsäcken flyter upp ifall du går genom isen.
6. En kompis eller två, åk aldrig ensam ifall olyckan skulle vara framme.

Lyssna på intervjun med Herman Fogelberg här: