Hoppa till huvudinnehåll

Emil flyttar till ett servicehem för äldre

Emil Boström gästade Myteriet
Emil Boström tror han kommer att trivas tillsammans med sina nya grannar. Emil Boström gästade Myteriet Bild: Claudia Rybin/Yle emil boström

På lördag flyttar Emil Boström till ett servicehem för åldringar. Hyran är lite billigare och i priset ingår umgänge med dem som bor på hemmet. En win-win situation alltså.

- Jag hade haft svårt att hitta en bostad med den lönen jag har. Via Helsingfors ungdomscentral fick jag reda på det här alternativet, säger han.

Att bo på ett servicehem

Servicehemmet som Emil Boström flyttar till heter Rudolf.
Hyran är 250 euro i månaden.
I kontraktet ingår umgänge, tre till fem timmar i veckan, med sina äldre grannar.
Förutom Emil flyttar också två andra unga in i servicehemmet.
Uthyrningen av bostäderna är en del av projektet Oman muotoinen koti.
Helsingfors stad ansvarar för projektet.

Det som drog Emil till den här typen av boende är upplevelsen av det hela – att bo lite annorlunda och få umgås med olika typer av människor.

- Jag jobbar nu som eftisledare och vill bli klasslärare i framtiden. Det här är en bra möjlighet att vara i kontakt med människor i alla åldrar. Jag får kanske en bättre helhetsbild av allt.

Tre timmar umgänge

Rent praktiskt kommer Emil att bo i en helt vanlig etta på 23 kvadrat. I kontraktet ingår också att umgås (tre till fem timmar i veckan) med de som bor på servicehemmet.

- Vad du gör är ganska långt upp till dig och de som bor där. Så klart kommer vi säkert att hjälpa till med att handla och sådant, säger han.

Ett av Emils stora intressen är fotografering, och det har han tänkt baka in i umgänget på något sätt.

- Sedan finns det så klart brädspel och sådant. På jobbet pysslar vi också mycket, till exempel med origami, och sådant kanske vi också kan göra. Men jag måste ju tala med dem först och fråga vad de vill ha.

Oroad över tidsbrist

Det fanns en sak som gjorde att Emil tvekade inför att ta emot sin plats, och det var hans pressade tidsschema.

- Jag funderade på hur jag skulle hinna med allt. Jag har jobb och dessutom hobbyn. Men sedan när jag tänkte mer på saken så insåg jag att man nog alltid kan hitta tid för det.

Tiden du umgås med de boende är dessutom ganska flytande. Ifall du har en stressig vecka kan du i stället göra mer följande vecka.

En gallringsprocess

Man kunde kanske tro att ett sådant här boende också innebär en massa tråkiga regler, men så är det inte.

- Jag tror inte det är så, men så klart - på samma sätt som du visar hänsyn till andra grannar ska du också visa hänsyn här, säger Emil.

Vi antar att vilda efterfester kanske inte ändå är så välkomna, och antagligen kommer de heller inte att ordnas eftersom det gallrades en del bland de som sökte till boendet.

Dansande par
Kanske pensionärsdisco kunde vara en kul aktivitet? Naturligtvis följt av vild efterfest med hela huset. Dansande par Bild: Yle äldre par

Emil skickade in en öppen ansökan. Sedan blev han kallad till en gruppintervju och efter det till en egen intervju.

- Där fick de säkert bortgallrat de människor som har efterfester varje dag, säger han.

Finns det någon del av dig som är rädd att förvandlas till en pensionär, rent livsstilsmässigt?

- Nej, jag tror att barnen på jobbet håller mig igång, så det blir ett bra medeltal där.

Bra att ha på cv:t

Emils kompisar är alla positivt inställda till den nya boendeformen och tror att det kommer att passa honom bra.

Boendet är antagligen också en bra grej att sätta med på meritförteckningen nästa gång Emil söker bostad. Den som bott på ett servicehem för äldre i ett år måste ju vara en ypperlig hyresgäst.

- Jag har inte tänkt så mycket på det, men så klart är hela den här processen en fin upplevelse och den är bra att ha på sitt cv.

Emil har inte träffat alla på hemmet men han har deltagit i ett möte där han träffade en del av grannarna. Han beskriver dem som helt vanliga människor.

- Vad jag har hört är också alla i personalen glada över att vi ska flytta in.

Löser två problem på en gång

Orsaken till att projektet dragits igång är att många åldringar är ensamma och behöver sällskap.

- Man har sett på två olika problem där ett av dem är att åldringar behöver umgänge, och det andra att ungdomar behöver bostäder. Sedan har man fixat dem genom att de här två grupperna möts.

Vi ser framför oss ett supermysigt kollektiv, fullt med lugna, ömsinta och trevliga åldringar som dessutom går och lägger sig tidigt och inte stör genom att spela hög musik mitt i natten. Finns det några nackdelar? Kanske den spionerande grannen – den som alltid står i fönstret och håller koll på alla?

- Jag kan tänka mig att det kan bli problem med musiken eller så. Så klart har man ju hörlurar men alla är olika. Vissa stör sig inte på något medan andra stör sig på minsta lilla sak. Men sådana grannar finns det ju överallt, säger Emil.